0

С пекулации, че Бионсе е избелила кожата, подобно на Краля на попа Майкъл Джексън, плъзнаха в социалните мрежи. Това се случи, след като звездата се появи с платинено руса коса и изцяло нова визия на премиерата на филма за турнето си „Renaissance: A Film By Beyoncé“ в Бевърли Хилс. 

Бионсе избра зашеметяваща сребриста рокля за събитието, но не тоалетът й направи впечатление на феновете, а видимо по-светлия тон на кожата й. Незабавно в мрежата започнаха да циркулират въпроси от сорта на: „Защо изглежда толкова бяла?“ и „Сега тя е бяла??“ и констатации като: „Тя не е черна жена“, „Тя не е Бионсе“ и „Тя избелва кожата си“.

В защита на Бионсе първо се хвърли нейната майка Тина Ноус, която се нахвърли на хетърите-расисти в нета. В Instagram Тина обяви хората, които обвиняват Бионсе, че е изсветлила кожата си за "глупави", "невежи" и "самомразни".

„Тя прави филм, наречен „Ренесанс“, където цялата тема е сребро със сребърна коса, сребърен килим и предполагаемо сребърно облекло, а вие, глупаци, решавате, че тя се опитва да бъде бяла жена и избелва кожата си?“, написа разгневената родителка. 

 

Това не е първият път, в който Бионсе е била подозирана в избелване на кожата. През 2008 г. фенове упрекнаха изпълнителката в същото прегрешение, когато тя се появи в реклама на боя за коса на L'Oreal Paris. 

През 2015 пък VOX писа, че певицата изглежда подозрително бледа на обложката си на албума “4” и отбеляза опасенията от нова тенденция в тон, с която чернокожи знаменитости избелват кожата си и обвини за това расизма в американското общество. 

През 2011 г. британската писателка Ясмин Алибхай-Браун изрази загриженост пред Daily Mail, когато Бионсе беше снимана да пазарува в Холивуд с изрусена руса коса и кожа, която изглеждаше много по-светла от обикновено.

“Твърде много чернокожи и азиатски деца растат, разбирайки тъжната истина, че да имаш тъмна кожа означава да бъдеш по някакъв начин по-нисш. Когато изглежда, че чернокожи знаменитости се отричат ​​от наследството си, опитвайки се да изглеждат бели, аз се отчайвам за младежите, които виждат тези изображения”, възмути се тогава авторката.

Самата Бионсе пък отговори без думи, а със снимки, на който е облечена изцяло в бяло.