1

- Антония, честито спечелване на музикалното риалити за имитации на NOVA "Звездите в нас". Какво означава за вас тази победа? Изненада ли ви?

- Благодаря ви! Животът е най-големият импровизатор! Чувството е неописуемо, трябва просто да мине през теб, за да го разбереш. Не знам какво изпитват космонавтите, когато ги изстрелват в орбита, но аз със сигурност съм някъде там, а не на Земята. Като усещане това е най-силната емоция, която съм изпитвала след раждането на моята дъщеря. За мен тази победа е един от най-високите (да не кажа най-високият връх) в музикалния ми път дотук. Защо казвам най-висок? Защото аз съм избрана за победител от най-важния съдник - Нейно Величество публиката, и то измежду 90 уникални таланти от цяла България. За мен тази любов е най-голямото признание и огромно постижение. Ще цитирам част от мой личен пост в официалната ми Фейсбук страница: “Победата в “Звездите в нас” и оценката, която получих, е резултат от един много дълъг и труден път, който не спирам да вървя, за да бъда тук сега. Това е моят личен път Камино, в който съм преминала през много препятствия, трудности, доказване, върхове, падения, затворени врати, загубени и спечелени битки, но път, в който трудът, упоритостта, търпението, отдадеността, подкрепата и вярата на близките ми хора са факторите, които го увенчаха с успех. И само тези, които имат поглед над моя “маршрут” през годините и следят отдавна развитието ми, знаят, че нищо не ми е подарено и всичко е извоювано с пот и труд, крачка по крачка. Затова точно вашите многобройни прекрасни коментари на личните ми профили са моят критерий, че съм си свършила работата. Благодаря на всички участници за голямата конкуренция, защото всички те са страхотни и заслужаваха също да победят, но само едно е първото място и от сърце съм щастлива заради искрената радост, която проявиха към мен в този миг“.

- Какво ще направите с наградата от 50 хиляди лева?

- Ще инвестирам в нови музикални проекти, защото когато публиката те харесва, ти си длъжен да й подаряваш нови проекти и да бъдеш вдъхновител за нея, какъвто е и тя за нас, изпълнителите. Вярвам, че с това, което предстои тепърва да покажа на публиката, ще оправдая доверието им. Също така ще инвестирам в образованието и развитието на детето си. Ще отделя и някаква част в една благотворителна кампания за моя позната, която е изключителен млад човек, който за съжаление в момента се сблъсква с най-ужасната диагноза и има спешна нужда от голяма сума пари за лечението си в Турция. Вася Малинова от Своге има две малки дечица, които имат нужда от мама. Тя пък има нужда от кураж и нашата помощ, която да й даде вяра в добрия развой. Последното го споделям не за да се изтъкна, а защото искам повече хора да разберат за кампанията и ако имат желание и възможност да помогнат, да се включат в нея. Ние, хората, които имаме голям кръг аудитория, трябва да сме тези, които да даваме пример и да размножаваме доброто, да заразяваме с надежда. Информация за кампанията, както и банковата сметка може да намерите във Фейсбук профила на Вася, на община Своге и на доста сайтове в мрежата.

- Обрахте овациите в образа на Тина Търнър. Какво място има в живота ви рок кралицата?

- Тина Търнър е легенда, вселена, учебник за всеки един артист! За мен е вдъхновение и стимул за големи мечти, когато я гледам и слушам. А и житейският й път е много интересен и може много да се научи от него. Щастие и привилегия беше за мен да се докосна поне за мъничко до магията на Тина. Тя е много атрактивен и благоприятен заради характерността си образ за имитация, но всъщност много труден заради стихийността му. Истинско предизвикателство е да имитираш стихия, нали?

- Кое ви беше най-трудно и кое най-лесно при влизането в този емблематичен образ?

- Първо участието беше един безценен урок - на търпение, на работа в екип, на отговорност, на максимална отдаденост, за да може после да се насладиш на забавлението на сцената. Най-трудното беше това - да влагаш еднаква страст в пеенето и в танците, което е много по-сложно, отколкото да застанеш и да изпееш една убийствена балада. Това обаче, което всъщност ми помогна в изграждането на образа, е, че всъщност моят темперамент в живота е много близък до стихийността на Тина. Така че това превъплъщение беше и шанс да бъда самата себе си, да се разгърна и дори да се надскоча. Явно и публиката го е усетила, за да гласува за мен. Защото хората ме познават предимно в една по-лирична светлина заради емоционалността на песните, които изпълнявам.

- Заради това ви се е наложило да ходите на уроци по танци и актьорско майсторство. Какво ново научихте?

- Безспорно шоуто беше за забавление, но за да доставиш удоволствие на публиката, трябва да бъдеш максимално достоверен с образа и следователно трябва да подходиш с отношение и да положиш усилия. Затова взех два урока по актьорско майсторство при Жоро Низамов, ходих на уроци по танци, за да уловя спецификата и техниката на характерните за Тина движения, репетирах целодневно с токчета на апаратура, със стойка, без стойка, всякак. После се събирахме с момичетата да уеднаквяваме движения и хореографиите, които си измисляхме, даже имаше репетиции и по Вайбър. Това, което научих за себе си, е, че е много удобно в токчетата на Тина Търнър и с тях се изкачват върхове и явно трябва да започна да правя повече такъв стил песни, които да показват тази моя енергия на сцената и да ми позволят да се развихрям на максимални обороти.

- Сигурно има забавни моменти от сценичните изпълнения, които са останали скрити за зрителите. Може да разкажете някой от тях.

- Най-смешно беше, когато бяхме още отбор и изработвахме първата от хореографиите по Вайбър, всеки детайл се случваше супер и когато се събрахме на живо, се оказа, че всичко е на обратно, защото така сме го виждали на камерата, левият крак се оказа десен, дясната ръка – лява, и т.н. После си взехме поука.

А другото, което остана скрито за публиката, беше, че всъщност на финала аз бях на инжекции с голяма доза урбазон, за да мога да изляза на сцена. Никой не разбра, че аз бях много болна. Но Божията помощ беше с мен и се справих, събираш се, защото знаеш, че ето тук и сега всичко зависи от този миг, че си на косъм от най-голямата ти мечта и може да ти се изплъзне. Огромен адреналин и напрежение беше, но го преобразувах в позитивна енергия. Между другото цялото ми участие в “Звездите в нас” беше изпълнено със знаци от самото начало. Явно е бил моят момент и моето време.

- От много години вие градите името си на музикалната сцена, а сега ви се наложи да имитирате. Успяхте ли да избягате от себе си?

- Да, като млад изпълнител търсиш дълго себе си, опитвайки да подражаваш на различни артисти - на един - с поведение, на друг - с начин на пеене, трети долавяш като енергия. Когато вече намериш себе си там, където се харесваш и чувстваш най-комфортно, оставаш най-дълго и започваш да градиш своето име, стил и творчество, но до някаква степен трябва да забравиш всичко онова, което си имитирал, за да бъдеш себе си. И сега вече на един по-късен етап от развитието си моментът с имитацията става много интересен, защото вече се налага да избягаш още един път, но вече от собственото си аз. Така че си мисля, че на един млад и необременен от всичко това изпълнител му е много по-лесно да имитира. Да, очаква се, когато си професионалист, да нямаш никакви бариери, но не е точно така. Особено когато имитираш стихии като Тина Търнър на сцената. Мисля, че в една степен избягах много, дори надскочих себе си, защото бях в тотално различна светлина от обичайната емоционалност, която съм показвала в песните си. Но пък, от друга страна, имах възможността да бъда истинската себе си, каквато съм в живота си.

- Вие сте единствената певица, на която Митко Щерев разреши да изпълнява забранена за Лили Иванова песен. Как заслужихте тази чест?

- За мен това е наистина огромна чест, привилегия, признание.

Митко Щерев ме хареса много на едно наше съвместно участие на празника на една община. Той беше впечатлен от блендата на гласа ми и начина, по който пея. След тази среща ме потърси и ми предложи да запиша кавър на “Осъдени души”, една от най-любимите ми песни изобщо. Не можех да повярвам кой ми се обади и какво точно ми се случи. И стана факт! Един нов прочит на една вечна песен, която имам щастието и правото да изпълнявам. И знаете ли какво ми каза самият маестро Щерев, когато излъчиха финала на “Звездите в нас” и ми се обади да ме поздрави: “Ето сега всички разбраха защо съм те избрал да запишеш кавъра на “Осъдени души”.

- Как се прие тя?

- Хареса се! Въпреки че тази песен заживя живота си в изпълнение на ненадмината и единствена Лили Иванова и всички я знаят в нейното велико изпълнение. Този факт ме прави щастлива.

- Звучи много различно от оригинала. Пробвахте ли да я имитирате, или?

- Разбира се, че звучи различно. В никой момент целта не е била да бъде еднакво. Желанието на композитора на песента Митко Щерев беше да даде нов живот с един различен прочит и я искаше точно по този начин. Все пак това е кавър, а не “Звездите в нас”, където приликата е необходима.

- Имате нова авторска песен с клип в официалния си YouTube канал по музика на Краси Гюлмезов и текст на Мариета Ангелова. Клипът сте снимали в родния Пловдив. Разкажете ни за песента.

- Чаках тази песен много дълго време. Без дори да съм го планувала, тя стана готова точно броени дни пред финала и нейната премиера е днес. Явно Божията частица е намесена тук и е трябвало да се случи точно сега. Песента е посветена на моята майка, която е най-истинският ми пример за сила на духа и борбеност, но е послание към моята дъщеря, която е вярата и вдъхновението ми за утрешния ден. В нея сме три поколения жени - аз, мама и дъщеря ми. Това е една много лична, емоционална изповед, в която вярвам, че много хора биха се разпознали. Тя е моят подарък от всички дъщери за всички майки! Нека в светлината на коледните празници да си подадем ръка, да оценим кои са най-важните неща за нас, хората, защото днес може да съм спечелила „Звездите е в нас“, но утре ми е важно да седя на коледната трапеза до любимите хора и да държа ръцете им.

Това е тя

Родена е на 9 юли 1985 г. в Пловдив

Завършила е Университета за хранително-вкусова промишленост, специалност "Инженер-технолог на виното и млечните продукти"

Има следдипломна квалификация по поп и джаз пеене в Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство

15 г. е солистка на Представителния ансамбъл на въоръжените сили

Носител е на 30 награди, сред които 8 Гран при, спечелени само за 8 месеца

Има един албум, съпруг и дъщеричка