0

Д ве са благословиите в живото на Сюзън Сарандън – нейните италиански корени и участието във филма „Телма и Луиз“ от 1991 година.

„Имам пламенния характер на майка ми и желанието на Луиз за независимост, никой никога не ми се е качвал на главата“, споделя знаменитата актриса в интервю за италианския вестник La Repubblica.

76-годишната носителката на награда „Оскар“ за превъплъщението си в лентата „Осъденият на смърт идва“ от 1996 г., продуцент и политически активист ще бъде почетен гост на филмовия фестивал „Магна Греция“ и ще получи приз за цялостно творчество преди прожекцията на хита на Ридли Скот, направил я истинска звезда - „Телма и Луис“.

Сюзън Сарандън има дълбока връзка с Италия. Нейната най-голяма дъщеря Ева се ражда в резултат на краткотрайната й връзка с италианския режисьор Франко Амури през 90-те. На Ботуша актрисата ще бъде придружена от едно от сестрите си. Сарандън е най-голямата от общо девет деца. Първата спирка на холивудската легенда е Сицилия, където ще отседне при свои роднини.

„Никога не съм била в Калабрия и нямам търпение да пристигна там. Не съм била извън Америка от началото на Covid пандемията. Това е първото ми пътуване от повече от три години насам и съм много развълнувана. Заредена със с положителна енергия и съм готова съм за италианската кухня. Интересно е, че току-що приключих със снимките на новия си филм, чиито сюжет се фокусира върху истинската история на ресторант“, заявява Сарадндън.

Кинолентата разказва историята на мъж, който е привързан към майка си, включително и заради храната. Когато тя умира, със своето наследство той открива малък ресторант в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, като наема приятелките на своята майка за готвачки, като ги моли да донесат със себе си най-добрите си рецепти. Никой не посещава заведението и то е напът да затвори, когато случайно се отбива известен кулинар от New York Times и пише възторжена рецензия за ресторанта, обобщава сюжета Сюзън Сарандън.

Известната актриса не е безучастна към стачката на актьорите и сценаристите в Холивуд и подкрепя напълно инициативата на своите колеги.

„Основния проблем са неясните приходи от стримийнг и опасността от изкуствения интелект. Трябва да решим тези проблеми сега, защото няма да имаме друга възможност да го направим. И в Ню Йорк също се мобилизираха много профсъюзи се мобилизираха заедно с филмовите работници. Важно е американците да разбират силата, която може да даде членството в един такъв съюз", подчертава тя.

Това обаче не е единствената кауза, която Сарандън подкрепя. Наскоро тя бе задържана от полицаи, докато агитира за по-високи заплати заедно със сервитьорки.

„Преди месец ме арестуваха, докато протестирах със сервитьорките. В Съединените щати всеки път, когато повишават минималната заплата, те са изключени от този ръст заради бакшишите, които получават. Но те нямат медицинска застраховка и често са самотни майки. Лобито на ресторантьорите е много силно. Губернаторката на Ню Йорк, демократка, омъжена за мъж, който е член на най-влиятелната асоциация на ресторантьорите, отказа да позволи гласуване на предложението“, разкрива актрисата, като добавя, че в обществото се говори малко за тези проблеми.

„И аз не знаех нищо за това, докато не се свързаха с мен. Така е от най-малките проблеми до Украйна. Протестирала съм срещу войната и съм получавал критики от хора, които казват, че съм фен на Путин, точно както когато Оливър Стоун го интервюира. И когато YouTube цензурира неговия документален филм “Украйна в пламъци”, аз излязох и публично го защитих. И повярвайте ми, нямате представа под какъв кръстосан огън попаднах", разкрива Саръндън.

Сюзън също така се изказва срещу Хилъри Клинтън по време на президентската кампания с Доналд Тръмп.

„Знаете ли, в този момент наистина имахме възможността да променим системата с Бърни Сандърс. Но корупцията в системата продължава да царува и сега е много трудно да се гарантира, че тези млади хора, които тогава са били лично ангажирани в политиката, днес ще се върнат към това. Защото са видели колко корумпирана е цялата система и как демократите имат желязна хватка върху всичко прогресивно“, обяснява актрисата.

Сараднън обаче е категорична, че не желае да се занимава с политика.

„Повече не искам да се занимавам с политика. Искам да се съсредоточа върху подпомагането на общности, деца, екологични движения, които не се интересуват дали сте демократ или републиканец. Но става все по-трудно и по-трудно, защото за да обезсърчат всеки протест, те извършват престъпления като те повалят на земята. Нашата страна наистина се превръща в полицейска държава“, категорична е тя.