1

А ктьорът и художник Васил Василев – Зуека, откри първа самостоятелна изложба в Мадрид. Вернисажът се състоя в препълнения културен център Lope de Vega.

Откриване

Ден преди откриването Зуека си публикува няколко кадъра от културния център и няколко от предложените в изложбата под наслов „Моят свят“ (Mi Mundo) картини. На снимките авторът изглежда в добро състояние на духа и настроение, а под тях пише: „Готов за откриването на изложбата“. „Разпознаваем е по стила си, а фигурите му често са инстинктивно деформирани и издължени, напомнящи за личните му Арлекини“, пише Gospodari.com. „Тези образи пренасят публиката в магически свят, сякаш оживели от куклен театър. Героите на Зуека са почти измислени, понякога наивни и често се асоциират с акварелните илюстрации на Любен Зидаров към емблематични български разкази“. Зуека е познат със своя фигуративен и илюстративен стил, съчетаващ свободен и експресивен рисунък. Творбите му носят емоционален заряд и разкриват желанието му за експериментиране с различни живописни техники.

Живот

„Целият ми живот е минал в това да казвам на хората неща, които смятам, че са полезни. Дали ще го правя с картина или с нещо друго – няма никакво значение. Аз рисувам театрални картини, защото през целия си живот съм правил няколко неща: театър, кино и телевизия. Просто сменям театралните средства с боя, с друго художествено средство, за да изразя същата идея. В главата ми е населено с много образи. Това е просто въображението ми. Цял живот съм правил едно и също нещо – споделил съм идеи и моето мнение за определени явления или процеси в нашата държава и въобще за взаимоотношенията между хората. Това е, което ме вълнува“, казва Зуека.