0

Ф утболисти и боксьори масово пропяха чалга, показа проучване на „Телеграф“. Почти всяко ново попълнение в лекия жанр се оказва бивш професионален спортист.

Светофара

Втори футболист на Ботев Пловдив смени зеления терен със сцената, а колегите по топка - със силиконови гърли. Васил Андонов дебютира в попфолка като Андон, а първата му песен се казва „Светофара“ и вече е гледана 150 хиляди пъти, а 123 000 го следват в Инстаграм. Старите съотборници не пропуснаха също да му направят реклама в социалните мрежи, където сторита от видеото се въртяха денонощно няколко поредни дни. Бивш играч на Ботев Пловдив е и Александър Робов. Той е ритал там между 2008 и 2015 г. и твърди, че му е голямата любов. А страстта му към чалгата идва случайно, след среща с музикалния продуцент Николай Пашев през 2020 г. Първата песен и видеоклип с негово участие е "Не се отказват" заедно с Денис Теофиков, Малката и Цветелина Грахич. Най-големият му успех е дуетът с Камелия „Искам да се напиеш“.

Уембли

Това изобщо не е първият случай, в който футболист заменя спорта с музикална кариера. Така беше и с Еви Аспарухов, който беше изявен футболист и част от младежката формация на Литекс в града на люляците - Ловеч, стига до участие в турнир във Великобритания. Гордее се, че е играл на легендарния стадион „Уембли“ в Лондон и дори има точни попадения в противниковата врата. Младежът е роден и израснал в семейство на музиканти и това има своето значение. Малко преди да навърши 20, се раздели с футбола, за да подпише договор с една от най-големите музикални компании у нас. Първата дебютна песен и клип са към песента “Ангел мой”. Таланта си младежът доказва и като създава музиката и текста към първото си парче.

Купа

Травма прекрати спортната кариера на Антонио. Настоящата чалга звезда в миналото гради успешна спортна кариера в бокса. Роденият в София изпълнител завършва образованието си в спортно училище с профил "бокс". Той започва боксова кариера, като взима участие в различни републикански първенства. Антонио е бронзов медалист през 2017 г. за Купата на България и през следващите години получава редица награди и успехи в сферата на бокса. За съжаление травма прекратява професионалния му път в спорта, така той се насочва към друга своя страст - музиката. Израснал в семейство с музикални традиции, Антонио от малък има отношение към ударните инструменти. Певецът признава, че музиката е това, което му се удава най-добре наред с бокса. Наскоро той даде знак, че има намерение да се завърне на ринга, като се отдаде професионално на тренировки.

Шампион

Още един чалга певец - този път от миналото, има успешна спортна кариера като боксьор. Става дума за ретро звездата Кондьо. Преди да се отдаде на музиката, той тренира бокс в родния си град. Тренирал девет години и ходил на много състезания. В биографията си има много престижни титли: шампион на България за младежи, 2 пъти вицерепубликански шампион, трето място на „Олимпийски ринг” за младежи. През 1982 прекъснал спортната си кариера и се отдал на музиката.

Лияна тича по 12 км на ден и на 40 г.

За никого не е тайна, че Коцето и Лияна, който са братовчеди, също развиват успешни спортни кариери като атлети. И двамата започват с леката атлетика още в най-ранна детска възраст. Красавицата е републиканска шампионка на 800 за девойки. И до днес тя определя медалите си от атлетиката като най-скъпите бижута в нейната колекция, а наскоро реши да запознае последователите си в мрежата с успехите си в спорта. Хубавицата никога не е изоставяла спорта, макар че професионално е приключила преди години. Но бягането е част от грижата за нейните перфектни форми дори и на 40, като тя изминава 12 км всеки ден. Певицата от миналото Джина Стоева също е завършила спортно училище в Русе, а нейната дисциплина е висок скок. Участвайки в няколко републикански първенства, Джина разбира, че това не е нейното поприще и тръгва по пътя на музиката. Бocĸетболът е запазена марка за певицата Поли Паскова. Изпълнителката играе дълго време в няколко сериозни клуба - Нефтохимик- Бургас и софийския Славия. За съжаление травма прекъсва и нейната кариера.