0

Ч етвърт век държи рекорда на най-успешната миска в света Жени Калканджиева след успеха й на световния финал на конкурса “Мис Свят”.

През 1996 г. нашенката се класира на шесто място във финала на престижното събитие и става една от най-добре реализиралите се на международен финал родни красавици по онова време. Според имформацията Калканджиева е шеста по красота, но по български веднага се намират доброжелатели, които да помрачат щастието ни и казват, че тя просто е класирана на финала, до който достигат 10 момичета, а името й е съобщено шесто по проста случайност, а не от сбор на точки, обясняват запознати. Без значение дали е на 6-а позиция, или просто е сред финалистките, Жени остава единствената Мис България, записала се в историята като финалистка на „Мис Свят“. Въпреки че българките минават за едни от най-красивите жени в света, родните хубавици и до ден-днешен не успяват да влязат дори в полуфинала. Днес самата Калканджиева не определя това си постижение като най-важната награда, но признава, че е имало моменти в младостта й, когато това е бил повод за сериозна гордост.

Зъб

Разбира се, в годините, когато конкурсите за красота започват да се множат, световните успехи на българските участнички нарастват.

През 2004 г. първата подгласничка в конкурса „Мисис България“ - зъболекарката Румяна Маринова, успява да спечели короната на един от най-големите конкурси за омъжени жени в света - „Мисис Глоуб“. Красавицата заминава за състезанието, което се провежда в Палм Спрингс, щата Калифорния. Тогава зъболекарката от Бургас е само на 28 години, но развива успешно кариерата си, омъжена е й е майка на 3-годишно момиченце. Успехът й се забелязва и от родните медии.

Футбол

Три години по-късно друга омъжена българка задминава постиженията на колежката си и това е Елеонора Манчева. През 2006 г. тя е избрана за носителка на титлата „Мисис България“, което й осигурява право да представи страната ни на предстоящия финал на най-известния конкурс за омъжени дами в света. По онова време Елеонора и мъжът й футболистът Владо Манчев са една от най-любимите светски двойки у нас. Синеоката красавица се явява на надпреварата между над 50 кандидатки от цял свят, а професионалното жури я определя за най-красива из между всички претендентки за титлата „Мисис Вселена“ за 2007 г. Това е единственият успех, който по някакъв начин се доближава до този на шефката на „Визаж“. След 2007 г. до днес няма друга българка, окичвала главата си с короната на Мисис Вселена.

Латино

През 2008 г. актуалната Мисис България - Мариана Маринова, е изпратена да представя страната ни на „Мисис Вселена“. Маринова успява не само да стигне до финала, а и да спечели приза „Вице Мисис Вселена“ между 81 претендентки от цял свят и става любимка на медиите. Тази награда идва с предложение към Маринова да започне работа като координатор на международния форум и тя сключва договор за работа в латиноамериканската държава за 3 години. Мариана е единствената българка и до днес, отговаряла за разработването и популяризирането на същия конкурс в цяла Латинска Америка. Повече от 10 години всяка една кандидатура на делегатките от Южна Америка минава през ръцете й.

Лейди

През 2012 г. „Мисис Вселена“ се провежда в Ростов - Русия, където българската представителка е моделът Венета Харизанова. След неколкодневно състезание тя успява да се нареди сред финалистките в конкурса и е класирана 3-та по хубост в света.

Цвети Разложка също е сред хубавиците, представили страната ни достойно на световен конкурс. Кариерата й започва, след като печели “Мис Самоков”, след години става и първата носителка на титлата „Лейди България“ у нас. Това й дава правото да се яви на световния финал в Република Доменикана, където Цвети отвява конкуренцията и печели титлата “Сеньора Мундеал”. Още една носителка на титлата „Лейди България“ - Елизабет Методиева, представя страната ни успешно на грандиозния финал на световния конкурс Miss Top of the World в Индия. В Ню Делхи тя категорично грабва короната в съревнование с красавици от Латвия, Естония, САЩ, Индия, Русия, Белгия и др. Нашенката впечатлява журито освен с красотата си, така и с подготовката. С атрактивна българска традиционна рокля, под звуците на Валя Балканска и „Излел е Дельо хайдутин“, Елизабет приковава вниманието върху себе си. “Каквито и успехи да съм имала до момента, никога не съм била по-горда от тази вечер, когато развях българското знаме в Индия“, споделя тогава Лейди България.

Българка е баба на планетата

Прекрасната Елена Караколева успява да стане първата и единствена досега българка, носителка на престижната титла „Мисис Европейски съюз“ през 2010 г. в Латвия. Още една носителка на титлата „Мисис България“ - Емилияна Стоименова, представи достойно България в конкурса „Мисис Европа“ през 2019, като стана първа подгласничка. Нашенката пребори конкуренцията и обра почти всички специални награди. Българка е и най- красивата баба на планетата. Дони Василева, която е носителка на титлата „Мисис Баба“, спечели титлата Mrs Universe през 2016. Нашенката отвява конкуренцията с ефектен национален костюм, вдъхновен от визията на севастократорица Десислава от Боянската църква. Дони остави публиката без дъх и по време на своя танц с Атанас Месечков.