0

О перен певец, пял с легендарната Гена Димитрова, ще влезе в ролята на Самсон на древното тракийско светилище Бегликташ край Приморско, което отново се превръща в сцена на фестивала „Опера на светилището“. 

През август сред естествения декор на българския Стоунхендж ще бъдат представени четири емблематични оперни заглавия, които ще видим звездите на Държавната опера-Бургас. Светилището ще бъде омагьосано от постановките „Набуко“, „Трубадур“, „Кармен“ и "Самсон и Далила". Фестивалът стартира за първи път през лятото на 2019 г., а предстоящото четвърто издание обещава да предизвика истински фурор.

Бал с маски

Огромен интерес има към рядко изпълнявания шедьовър от Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“. Двете опери на Джузепе Верди – „Набуко“ и „Трубадур“, бяха представени с изключителен успех на фестивала на тракийското светилище Бегликташ през лятото на 2021 г. Миналогодишното издание на „Опера на светилището“, включващо три заглавия – „Мадам Бътерфлай“, „Бал с маски“ и „Кармен“, също премина триумфално, с подчертан интерес от страна на многобройната интернационална публика.

Именно поради големия интерес за първи път тази година Държавна опера – Бургас, и Община Приморско подготвят цели четири заглавия, които ще предоставят възможност за едно неповторимо изживяване, съчетано с мистиката на Странджа и притегателната сила на тракийското светилище. 

Премиера

В древния мегалитен комплекс на 5 август от 20,30 часа на открита сцена на светилището Бегликташ ще бъде представена операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс. Творбата не е била поставяна на бургаска сцена творба до лятото на 2017 г., когато премиерният спектакъл в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ предизвика фурор с авангардното си постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на доц. д-р Александър Текелиев предизвика бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви. Публиката в Бегликташ ще има рядката възможност да съпреживее драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила. Сюжетът, базиран на библейските сказания от Стария завет, съдържа не само интригуваща линия на разказаната история, но и дълбоки морални дилеми, представени по възхитителен начин чрез средствата на музикално-сценичното изкуство и великолепната партитура на Камий Сен-Санс. 

Роли

Под прецизната палка на маестро Иван Кожухаров в главните роли на 5 август влизат утвърдени и обичани оперни певци: в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, която е безапелационна във всяка своя сценична проява – с достолепие, вкус, овладяност на гласа и богати въздействащи темброви нюанси. Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев, който миналата година бе безапелационен като Дон Хосе и в "Кармен" от Жорж Бизе – на сцената на тракийското светилище Бегликташ. Известният певец, пял многократно с Гена Димитрова, ще бъде очакван гост и в трудното заглавие от Сен-Санс, което дава възможност за разгръщане и на вокалния, и на артистичния потенциал. В ролята на Върховния жрец на Дагон на сцената в Бегликташ на 5 август ще излезе именитият баритон Александър Крунев, който наскоро чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера. Крунев придава достолепие и характерната суровост на образа на жреца, вдъхващ респект и страхопочитание. В образа на Абимелех, сатрап на Газа, влиза басът Делян Славов. В ролята на Стария евреин ще бъде Диман Панчев, бас, Пратеник на филистимците – тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец – Милен Динолов, тенор, Втори филистимец – баритонът Бранимир Недков. 

Необичайни декори и костюми

Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са необичайните декори и костюми. Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана на премиерата от самия Ференц Лист. Оперното заглавие е изключително мащабно и атрактивно, с участието на солисти с международна кариера, хор, оркестър и балет на Държавна опера – Бургас.