0

Ф ренските актриси и носителки на „Оскар“ Жулиет Бинош и Марион Котиар отрязаха кичурите си в знак на подкрепа към протестиращите в Иран. Те заснеха видеоклип, на който двете се разделят с части от косите.

"За свободата", казва Бинош, докато отрязва с ножица голям кичур коса от върха на главата си, след което я размахва пред камерата, предаде БГНЕС.

Видеоклипът с хаштаг "HairForFreedom" идва в момент, когато Иран е обхванат от антиправителствени протести. Те бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини след ареста ѝ по обвинение, че е нарушила строгия дрескод на Ислямската република.

Видеото, на което Котияр, Бинош и десетки други жени отрязват кичури от косата си, беше публикувано в акаунт в Instagram "soutienfemmesiran", което се превежда като "подкрепа за жените в Иран".

 

"Тези жени, тези мъже искат нашата подкрепа. Тяхната смелост и тяхното достойнство ни задължават", се казва в поста към видеото.

Сред другите жени, които взеха участие, са актрисите Шарлот Рамплинг и Шарлот Генсбур, която беше заснета да отрязва кичур коса и от главата на майка си, певицата Джейн Бъркин.