0

М нозинството южнокорейци са съгласни членовете на световноизвестната кей-поп група Би Ти Ес да бъдат освободени от задължителна военна служба, сочат данните от проучване, проведено по поръчка на местното подразделение на ЮПИ и регионалния телевизионен оператор Kей Би Си, предаде БТА.

От 800 анкетирани на възраст от 18 години и нагоре 57,7 процента са заявили, че седмината певци не трябва да влизат в казармата, докато 39,8 на сто са против, съобщи ЮПИ.

В подкрепа на тази възможност са се изказали 64,4 процента от жените и 50,9 процента от мъжете, участвали в проучването, показват резултатите.

Всички възрастови групи, с изключение на тези на 20- и 30-годишните, виждат повече ползи от освобождаването на изпълнителите от военна служба.

Сред хората, влизащи в групата на 20-годишните, обаче 63,9 процента от анкетираните мъже се противопоставят на идеята и смятат, че членовете на Би Ти Ес, както останалите на тяхната възраст, трябва да изпълнят наборните си задължения.

Всички здрави, млади мъже в страната на възраст под 30 години трябва да служат в армията минимум 18 месеца, за да защитят страната от външни заплахи, включително и от КНДР, отбелязва ЮПИ.

Най-възрастният член на Би Ти Ес, Джин, навършва 30 години през декември, а други от певците в кей-поп бандата също наближават тази възраст, отбелязва ЮПИ.

По-рано тази година групата обяви, че ще прекъсне сценичните си изяви, за да могат изпълнителите да се съсредоточат над соловите си кариери.

Резултатът от проучването до голяма степен съвпада с този от анкетата на "Галъп Корея" от миналия април. Тогава проучване показа, че почти 59 процента от 1004 участници казаха, че са съгласни изпълнителите от Би Ти Ес да не служат в армията.

Наскоро властта в Сеул обяви, че може да направи обществено проучване, което ще й помогне да определи дали да освободи от задължителната военна служба членовете на Би Ти Ес. При взимането на решение обаче ще бъдат разгледани и други фактори като икономическия ефект от изявите на световноизвестната кей-поп група, важността на военната служба и общонационалните интереси.