0

С тар български кючек с представяне на изпълнителя от оркестър „Камчия“ с прякор Васко Жабата се превърна в същинска сензация и тотален хит сред потребителите на Тик-Ток у нас в последните месеци. Трендът бе подет и от тийнейджърите в съседна Сърбия, където тотално превзе класациите. В момента парчето се радва на над 4 млн. гледания в YouTube, установи проверка на „Телеграф“. 

При комшиите песента „Комбайн – вършачка“, каквото е оригиналното й заглавие, звучи от домове, магазини и ресторанти, а все повече си я поръчват и по кафаните с жива музика. 

Вирус 

„Васко Жабата“ се разпространи като вирус, само за една нощ превзе цяла Сърбия, коментират потребителите на вече специално създадена хумористична група във Фейсбук. Тя се нарича Grupa u kojoj se pretvaramo da smo bugari, в превод: „Група, в която се правим на българи".

В нея потребителите дори са направили субтитри на сръбски език на „Комбайн – вършачка“, която реално е създадена преди почти 20 години – през 2003 г., и до преди да се появи като тренд в Тик-Ток не е особено популярна. 

Феномен

Борис Иванов, клавиристът на внезапно станалата хит в Сърбия банда, споделя пред Kurir, че е наясно с популярността, която песента им е спечелила при съседите.

И разкрива, че планират да я запишат отново в нов аранжимент. Думите от песента при представянето на оркестъра в началото й: „На китарата Васко Жабата, той ще свири, драги гости само за вас“, както и продължението: „На микрофона Цеца Мецата, тя ще пее, драги гости, само за вас“, са като хипноза сред младежите в цяла Сърбия, признават местни медии, които също тези дни се натъкнаха на този феномен.

Много фенове се опитаха да разберат кой е отговорен за тази заразителна песен, а съдейки по социалните мрежи, певецът, който е едно от главните действащи лица, все още работи, но сега е акордеонист в друга група.

Останалите от групата все още свирят, предимно на сватби и други тържества.

Песента е сравнявана с култовата от 1988 година на миналия век „Камъните падат“ на Андон Събев, която също бързо се превърна в хит на Балканите, а сърбите направиха и свои кавър „Погледай у небо“.