0

21- годишен мъж, признал, че е искал "да убие кралица" Елизабет Втора с арбалет в замъка "Уиндзор" на Коледа през 2021 г., получи деветгодишна присъда, предаде Франс прес.

19-годишeн, нахлул с арбалет в Уиндзор, искал да убие кралица Елизабет

Страдащият от психични разстройства Джасвант Сингх Чаил е арестуван сутринта на 25 декември 2021 г. в близост до апартаментите на 95-годишната по това време владетелка. Той бил с метална маска и с арбалет. Чаил ще остане в психиатрична клиника, докато състоянието му позволи да бъде прехвърлен в затвора, гласи присъдата, произнесена от съдия Николас Хилард.

Кралското семейство почете поотделно Елизабет II.

Кралицата е била в замъка по време на пандемията по повод празненствата в края на годината заедно с други членове на кралското семейство, сред които тогавашният принц Чарлз. По време на ареста, след като навлязъл в периметъра на двореца, нарушителят каза на полицията, че е "там, за да убие кралицата". По-късно той е откаран в медицинско заведение, за да му бъде оказана психиатрична помощ.

Мъжът, нахлул с арбалет в Уиндзор, се призна за виновен за измяна и заплаха за убийство на Елизабет II.

Наказателно преследван по закона за държавната измяна, който се прилага изключително рядко, Джасвант Сингх Чаил се призна през февруари за виновен, че "умишлено е произвел или притежавал зареден арбалет с намерението да го използва, за да нарани Нейно Величество кралица Елизабет II или да навреди на Нейно Величество". Той се призна за виновен и за заплаха за убийство и за незаконно притежание на оръжие.