0

- Влади, тази вечер Националният стадион ще бъде ваша сцена. Как се чувствате, мислейки си за това, което ви предстои?

- Мислите ми са чисти. Доста позитивни, наситени с вълнение, каквото не съм изпитвал досега. Националният е най-големият ни стадион и всъщност за първи път ще направя собствен концерт на такава голяма локация. Аз даже леко гледам да не го мисля много (смее се), защото цялата тази случка е огромна. Щастлив съм, че успявам да запазвам колкото се може спокойствие и хладнокръвие. Ще е нечестно, ако не кажа, че понякога се будя нощем и си преговарям текстовете и на коя песен точно къде и кога се появявам на сцената, как точно ще си хвана китарата, дали ще е добре настроена, връзките между парчетата и още много други дреболии, които вече са направени.

Както за всеки един концерт, аз самият съм си двигателят на шоуто и реално, преди да започне целият екип да работи по осветление, мултимедийна сценография, хореография, заснемане, аз описвам всичко по минути и секунди, всяка една песен. Правя най-основното скеле на един концерт, по което започваме да работим с музикантите на репетициите и всички други по веригата. 

- Защо именно вие го правите?

- Аз подреждам песните винаги, защото това e музиката, която аз съм написал и може би най-добре усещам коя след коя песен да се появи. В случая беше трудно да се направи сет листа. Много дълго време го променях – размествах песни, махах, добавях, после пак ги сменях, докато накрая се изчистиха нещата. За мен се получи един златен сет лист, който хората ще чуят на 30 септември. Много е силен. Една много добра комбинация между вече тоталните хитове и новите парчета от албума, които влизат много елегантно в програмата и някак си не стоят като нови, въпреки че реално ще ги свирим за първи път на живо пред публика. Много е вълнуващо. Нямам много думи и епитети, с които да го опиша, защото се прави за първи път в поп музиката в България. 

- С кои музиканти ще се качите на сцената?

- Освен че направих скелето на концерта като драматургия, голяма част от концертните аранжименти са мое дело, другата част са музикалният директор на групата Борислав Бояджиев – Борче, който е такъв от доста години. Бандата е тази, с която излязох на сцената на „Арена София“ преди 6 г. Оттогава свирим заедно и сме направили десетки концерти – Борчето, Венци Трифонов, Миро Иванов, Васето Крумов, Александър Обретенов, Краси Тодоров и страхотните момичета от ЛаТиДа. Много съм щастлив, защото всички се вълнуват и дават всичко от себе си. Всеки един от тях допринася със своя талант – кое как ще се изсвири, какво да се добави и къде. Фината работа я свършихме в началото на лятото и в момента преминаваме през програмата всеки ден, защото е важно една програма да бъде достатъчно дълго време репетирана, за да може да се получи брилянтно на концерта. Ние тук се борим за едни-два часа, а по принцип големите групи, като подготвят такава стадионна програма, след това тръгват на обиколка по целия свят години наред. Ние ще го направим в този вариант само веднъж тази вечер, на 30 септември!

- Големият концерт ще е съпътстван с редица зелени активности. Разкажете ни за тях.

- Заедно с финансовата институция, която ни помага, направихме една паралелна кампания, която върви – „Бъди зелен“. Нашият апел към всички фенове, които ще дойдат, е да го направят чрез метро, градски транспорт, пеша и всякакви други начини, но да не ползват автомобилите си. Центърът за градска мобилност ще се погрижи разписанието на метрото, автобус №204 и тролей №7 да бъде учестено. Благодарение на нашите партньори ще има места за разделно хвърляне на отпадъци на стадиона. 

- Концертът има кауза, към която всички посетители са съпричастни и тя е в подкрепа на изявените български деца. Защо е важно някой да ти подаде ръка?

- Много е важно, защото е хубаво най-вече някой да ти даде увереност, че има смисъл. Този концерт е не просто най-големият в моята кариера до този момент, а е концерт с кауза, който да даде добър пример на децата, които започват тепърва или вече се занимават с изкуство, спорт, наука. Виждаме, че се раждат изключителни таланти в България и трябва да им се помага, да се подкрепят. Това беше и причината да се обърна към фондацията на Димитър Бербатов и да направим така, че 5 лв. от всеки билет да отиват за тази кауза. Нургюл Салимова е била дете на тази фондация. Едно друго талантливо дете ще се качи с мен на сцената – Ивайло Василев се казва, той е класически пианист, лауреат на много награди и ще свирим една от популярните ми песни. 

С пианиста Ивайло Василев ще се качат заедно на сцената.

 С пианиста Ивайло Василев ще се качат заедно на сцената.

Аз съм започнал като дете да се занимавам с музика и никога не съм си и мечтал за момента, в който ще стигна до Националния стадион. Няма невъзможни неща, обаче стига да си смел и да мечтаеш, да си последователен, да имаш доста голям марж на трудолюбие и упоритост. Няма как да стане само с помощ от някой друг. Ти трябва преди всичко да си помогнеш сам, усъвършенствайки се. Но хората около теб, ако ти дават сила и вяра, че можеш да успееш. Ето тук е нашата роля като по-големи, които да дадат добър съвет и пример, защото вече са минали по този път.

Апелирам всички да доведат децата си и да чуят българска музика, изпълнена от едни от най-добрите български музиканти. Децата ще чуят посланията и ще ги разберат. Ще им останат в съзнанието, както на мен са ми оставали толкова много песни от детските години. До ден днешен ги помня и са ми любими. Това е много важно – да се създава добър вкус и да има съдържание в музиката и текстовете. Винаги съм се стремял да го правя и се радвам, че през годините това най-накрая започна да се оценява. Децата до 4-годишна възраст влизат безплатно с придружител на концерта, а над 4 години с билети на половин цена.

- С Любо и Орлин вече усетихте емоцията на Националния, тъй като бяхте част от благотворителния мач, който Стилиян Петров организира на 6 септември. Какво си казахте след това?

- Запявайки на Националния стадион, аз лично се почувствах много спокоен, все едно съм си у дома. Може би, защото ходя постоянно там. Откакто сме обявили концерта нещо все ме тегли натам. Усещам енергията на това място. Имах чувството, че съм го правил и друг път, много странно усещане. Много е вълнуващо, защото е голямо, защото хората са много по-шумни, защото са много повече (смее се). Нямам търпение да чуя как публиката запява „Ако има рай“ и други емблематични песни и как това море от хора ще звучи… Даже не смея да си го представям прекалено много, защото искам да не прегарям в емоцията, а да я усетя на място. Както съм я усещал като фен, когато съм бил на други големи концерти като на „Колдплей“, например.

Винаги е близо до феновете.

 Винаги е близо до феновете.

Или последно на Националния на Imagine Dragons. Много ме зареди, че имаше хора, които ме спираха и казваха: „Е, Графе, много се радваме, ти си следващият, на когото ще дойдем на концерт, вече имаме билети“ и „Успех“. Това са добри знаци и се радвам, че се решихме всички заедно да направим тази стъпка, защото тя не е просто моя. Аз не мога да си я присвоявам само за себе си, тя е обща на всички хора, които мислим, работим и туптим в един ритъм.

- На концерта довечера ще чуем най-големите ти хитове от последните 30 години. Има ли парче, което да е най-сантиментално за теб?

- Да, има една такава песен. Тя е съвсем нова от последния албум и е най-личната ми от него. Посветена е на моя баща. Казва се „Утеха“. Реално никога не съм я свирил на живо. Аз я свиря на китара и я пея. И тъй като е свързана с моя татко, той ще бъде на стадиона и мисля, че ще бъде най-трудната песен, която ще изпълня. Чисто емоционално е много важна за мен. Темата за любовта към родителите е съществена и това послание е част от концерта. Трябва да уважаваме, да не спираме да обръщаме внимание на най-близките си хора – на родителите. Да ги подкрепяме, защото когато те са в по-напреднала възраст, трябва да продължават да усещат нашата любов, защото те през целия си живот са ни давали всичко.

Графа и цигуларят Веско Ешкенази.

 Графа и цигуларят Веско Ешкенази.

Често се получава, че заради забързаното ни ежедневие спираме да обръщаме внимание на родителите ни, а те не спират да ни мислят до последния си дъх. Искам това да се чуе на този концерт. Освен че песента е силна и е благодарствена към родител, тя е искрена и представя безусловната обич между един син и неговия баща. Аз съм щастлив, че ще мога да я изпълня на живо и че моят татко ще е там и ще я чуе. Той, разбира се, я е чувал много пъти в албума, но на живо тя звучи покъртително с групата.

- Може би има хора, които те мислят за луд – да опиташ да напълниш Националния. Какво би им казал?

- О, със сигурност има много такива хора. Има и такива, които не ми желаят доброто. Винаги е така при тези, които успяват да постигат целите си. Нищо не бих им казал. Всеки един човек, който ще дойде на този стадион, ще допринесе за вдигането на българската поп музика на друго ниво. Нещата ще звучат и ще изглеждат по-различно след 30 септември, защото вече ще се види, че това е възможно.

- След Националния стадион – накъде?

- След това продължавам да правя музика. Ще имам и клубни големи участия. Няма да спирам да обикалям. Разбира се, иска ми се да направя голямо турне догодина и ще го направя, тъй като тази година ограничих много концерти в другите градове. В София не съм свирил от 9 месеца. Липсват ми клубните участия и с удоволствие ще се върна на тази сцена. Няма да си кажа, че това е било всичко. Напротив, ще си продължавам да правя това, което най-много обичам и мога.

- Вярваш ли, че на всеки човек му е предопределено нещо и както казват – не можеш да избягаш от съдбата си?

- Не знам. Не съм се замислял върху този въпрос. Аз лично за себе си съм бил винаги благодарен на Господ, че ми дава насока в точните моменти. Явно аз имам задача да правя неща, които са различни и които се случват понякога за първи път. Някак да мисля малко по-напред. Не мога да стоя на едно място и да се задоволявам с успеха като такъв. За мен успехът е нещо много илюзорно и преходно. Иска ми се музиката, която съм написал и която би останала в годините, сама да говори за мен. Това ще остане моята визитна картичка. Радва ме, че хора до ден днешен споменават различни мои големи концерти, които са се запомнили през годините.

- Учебната година започна. Ти освен певец си и баща. Как върви ежедневието извън големия концерт?

- Ежедневието си върви. С Мария се грижим за двете ни деца. Вълнувахме се за стартирането на учебната година. Децата вече са доста по-големи и самостоятелни отпреди. Разбира се, че продължаваме да ги подкрепяме във всяко едно нещо, което правят. Слава Богу, аз съм постоянно близо до тях. Ние сме много близки и сме приятели. Това е много важно.

- Защо е важно да бъдем приятели с децата си?

- Защото за тях е много важно да усещат не просто някакви строги господари, грубо казано, а приятели и съмишленици, особено когато влязат в тази по-трудна възраст. Трябва да проявяваме повече разбиране. И за нас като родители е важно да сме близки и да споделяме, да не се страхуват да говорят с нас. Така сме били и ние със сестра ми с нашите родители, вече само с баща ми. Тази близост остава и е страхотно да я има.

Това е той:

  • Роден е на 21 юли 1978 г. в София
  • Син е на музикантите Тони Ампова и Кирил Ампов от „Спешен случай“
  • Дебютира на музикалната сцена едва десетгодишен с песента "Мама, татко и аз" 
  • Първият му албум „Гумени човечета” излиза през 1993 г.
  • През 2008 г. създава продуцентска компания „Монте Мюзик”
  • Първият български изпълнител с №1 хит в класацията на MTV - World Chart Express
  • Със съпругата си Мария имат две деца