0

Т ой е шпионинът женкар, известен с необузданата си злоупотреба с алкохол и безумно висок брой убийства. Но сега изглежда, че зрителите на киното трябва да бъдат предупредени за лудориите на  Джеймс Бонд, които може да ги оставят „разтърсени, а не развълнувани“.

Служители на Британския филмов институт издадоха „абсурдно“ предупреждение за съвременните киномани, с което им съобщават, че филмите за 007 могат да „обиждат“ и да разстроят съвременните любители на киното. 

Британския филмов институт, който има за задача да популяризира и съхранява най-доброто от британското кино, издаде общо предупреждение за любимия шпионски франчайз, който миналата година отбеляза своята 70-та годишнина. 

Любителите на филма, посещаващи прожекции на класически филми, бяха алармирани, че приключенията на Бонд „биха предизвикали обида днес“ с хитове на големия екран като “Голдфингър” и “Човек живее само два пъти”, който съдържали остарели теми от 60-те години. 

Бележката, предупреждаваща бъдещите зрители, е била поставена пред киното на Британския филмов институт в Саутбанк в Лондон, съобщава Telegraph . Там се казва: „Моля, имайте предвид, че много от тези филми съдържат език, изображения или друго съдържание, което отразява възгледи, преобладаващи в това време, но ще предизвика обида днес (както направиха тогава).

В “Голдфингър” Бонд е показан в сцена, която хвърля Пуси Галор - изиграна от Онър Блекман - на пода в плевня, преди да я притисне и да я насили.

Допълнително предупреждение е издадено и за кинолентата “Човек живее само два пъти” от 1968 г. гласи, че филмът съдържа „остарели расови стереотипи“, според които във филма Бонд се подлага на козметична операция, за да прилича на японец. В същата лента се появява и злодей с бомбе, който е с цепнато небце, но според новите виждания това е обида, тъй като хора с физически недъзи са пример за зли хора.  

Нестандартното отношение към филмите за Джеймс Бонд възмути феновете на поредицата.