0

М ножество изви дълга опашка в пространството пред столичния храм „Света София“ на поклонението пред легендарния музикант Кирил Маричков, предаде БГНЕС.

Маричков - основател, бас и вокал на рок групата „Щурците“ и гръбнак на супергрупата „Фондацията“ в последното десетилетие, почина в петък – само няколко седмици преди 80-годишния си юбилей.

НДК

Десетки музиканти и обществени личности пристигнаха, за да изпратят приятеля си и колега в последния му земен път. Появиха се също толкова много хората – фенове, съседи, които ще отдадат своята почит пред таланта и вдъхновението, което Кирил Маричков бе приживе.  

IN MEMORIAM: Почина легендарният Кирил Маричков!

България скърби за Кирил Маричков!

„Рано беше“, сподели при пристигането си в храма колегата му от сцената и вокал на друга емблематична за родната рок група – Данчо Караджов от „Сигнал“.

Кирил Маричков остави голямо богатство, добави Атанас Пенев – вокалистът на Б.Т.Р., продължавайки: „не само за българската музика, а за музиката въобще. Ще ни липсва!“.

Да се простят с Щурецът са актьорът и председател на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, актрисите Мартина Вачкова, Катерина Евро, водещият Ники Кънчев, скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов и много, много други представители на артистичните среди. 

Музикантите Иван Лечев, Стоян Янкулов - Стунджи, Ерсин Мустафов, с който изпяха "Не си сам" 

Дойде и Богдана Карадочева и братя Аргирови. 

България се сбогува с Кирил Маричков
Кирил Маричков поклонение Кирил Маричков поклонение Кирил Маричков поклонение
33

"Посланието в песните на Кирил Маричков беше свобода, демокрация, свободен дух", заяви пред БГНЕС композиторът Стефан Димитров на поклонението пред легендарния музикант.

„Киро беше бунтар по душа. Животът му премина честно и почтено“, добави той.

През 1989-1991 г. Кирил Маричков и Стефан Димитров са на площадите и пеят в подкрепа на демократичните сили, дават надежда на гражданите, че ще има промяна.

„Много сърдечно, много сърцато участвахме тогава. Той написа една песен, която винаги ще остане „Аз не съм комунист“. Тя беше водеща по всички митинги и въздействаше на хората много силно“, спомня си Стефан Димитров.

Композиторът подчерта, че присъствието на Кирил Маричков е било достолепно. „Той беше един честен човек и вярваше в това, което прави“, добави Димитров.

Траурни венци са изпратени от примата Лили Иванова и от министър-председателя Димитър Главчев, от Столичния общински съвет.

Кирил Маричков почина на 11 октомври при трагичен инцидент, след като падна от сцената в село Селановци преди концерт на "Фондацията". В последното десетилетие Маричков бе част от гръбнака на тази супергрупа - създадена, за да превръща черно-белите спомени в музиката на "Щурците", ФСБ, Дони и Б.Т.Р. - в цветни не само у нас, а и по света.