0

Н евероятната 80-футова суперяхта Cujo, използвана от принцеса Даяна през последното й лято с Доди Файед, потъна след катастрофа в Средиземно море.

Съобщава се , че Cujo, която някога е принадлежала на Доди, е била пробита след удар в неидентифициран обект край Beaulieu-sur-Mer, на Френската ривиера.

Всичките седем пътника са били спасени невредими и безопасно евакуирани със спасителен сал.

Яхтата се озовава на дълбочина от поне 2430 метра въпреки опитите за спасяване.

Потъващата яхта на принцеса Даяна и Доди Ал-Файед

 Потъващата яхта на принцеса Даяна и Доди Ал-Файед
Gendarmerie des Alpes-Maritimes

По време на инцидента, тя е управлявана от последния си собственик италианец.

Той се опитал да изпомпа водата след пробива, но не успял, съобщават местни медии .

Направен е втори опит за спасяване на морския съд от влекач, изпратен на мястото, но без резултат.

Службите за спешна помощ при пристигането си са я заварили вече частично потопена, а някои каюти - наводнени.

Суперяхтата попадна в заглавията през лятото на 1997 г., когато принцесата на Уелс  беше снимана на борда с Ал-Файед и тези снимки обиколиха света. Това беше последното им лято заедно.

Седмици по-късно, на 31 август, двойката загина в катастрофа в Париж, когато колата им се удари в стълб в тунела Алма, докато бягаха от папараци.

След смъртта им Cujo се разпадна, преди да бъде възстановена от член на семейството на покойния собственик на цена от 800 000 евро.

Моторната яхта беше закотвена в пристанището на Beaulieu-sur-Mer, но дори и след ремонта вече не беше в безупречно състояние и е имало редовни проблеми с поддръжката.

Le Figaro съобщава, че е имало 7000 литра гориво на борда, но добавя, че има малък риск от замърсяване на морето

През 2020 г. суперяхтата беше продадена на търг и закупена от богато италианско семейство за 171 000 паунда.

Cujo е построена в Италия през 1972 г. за Джон фон Нойман, бизнесмен, който е направил състояние от продажбата на европейски спортни автомобили в САЩ.

През 90-те години на 20 век Cujo се превърна в звездна яхта, тъй като Ал-Файед покани на борда си хора като Брук Шийлдс, Клинт Истууд , Тони Къртис и Брус Уилис , припомня The Sun.

Най-звездната личност, която стъпи на борда, разбира се, бе принцеса Даяна, която изживя на нея последните си мигове щастлива любов. Яхтата вече е на дъното на морето.