0

Н епоказвани рисунки на Любен Зидаров ще бъдат представени под надслов „Отсечки“ в столичната галерия „Интро“. В експозицията са включени около 20 рисунки на илюстратора, които до този момент не са представяни пред публиката. Те са създавани в периода от 1950-те години до наши дни.

Автопортрет

Произведенията фиксират моменти от развитието на разбирането на художника за ролята на рисунката като елемент от една цялостна авторска естетическа конструкция, споделят от галерията. В „Отсечки“ ще бъдат показани още последният автопортрет на Любен Зидаров, един от най-новите му акварели и оригиналният колажен проект за плакат на ретроспективната изложба в Националната художествена академия, състояла се през май 2022 г. по повод удостояването на твореца със званието доктор хонорис кауза. Програмата на галерия „Интро“ се реализира с подкрепата на национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант”.

Творби

Любен Зидаров, който ни напусна миналата година, завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950-1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967-1970). Сред значимите му илюстрации са на „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

Звание

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител е на различни награди, сред които сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), награда „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий I степен“ през 1963 г. През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата, а през 2022 г. е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.