1

И спанската журналистка и писателка Рут Баса обяви във вторник, че е подала жалба в Испания срещу френския актьор Жерар Депардийо за изнасилване, случило се в Париж, предаде АФП.

51-годишната жена е заявила, че миналия четвъртък е подала жалба в испанската полиция за изнасилване, за което твърди, че се е случило по време на интервю с френския актьор на 12 октомври 1995 г. за списание "Синемания". 

Рут Баса, която по това време е била на 23 години, а актьорът - на 46 г., твърди, че събитието се е случило в помещенията на бившата продуцентска компания Roissy Films.От полицията и прокуратурата са обяснили, че не са в състояние да потвърдят подаването на тази жалба, която ще бъде третата срещу актьора за сексуално насилие след 2018 г.

В началото на декември по националния телевизионен канал "Франс 2" беше излъчен разследващ документален филм относно обвиненията в сексуални посегателства срещу Депардийо. Той включва кадри, на които актьорът многократно прави неприлични забележки и жестове по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Репортажът предизвика нова вълна от шок. 

В Испания престъплението "сексуално посегателство" включва и изнасилване според Наказателния кодекс.