0

Н а 10 октомври спектакълът „Орфей“ на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда „Премио“ за 2017 г. Йерней Лоренци ще участва в международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие, Северна Македония.

Хит

Заглавието е хит в програмата на Народен театър „Иван Вазов“ и носител на редица награди, сред които Икар 2023 за режисура, Икар 2023 за Най-добър спектакъл и Икар 2023 на публиката за най-добър драматичен спектакъл. В основата на „Орфей“ лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема: войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните й измерения.

Артисти

В постановката участват Александра Василева, Биляна Петринска, Василена Винченцо/ Надя Керанова, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Гергана Змийчарова, Дарин Ангелов, Деян Донков, Димитър Николов, Ева Данаилова, Жорета Николова, Ненчо Костов, Радена Вълканова, Стелиан Радев. Драматург на спектакъла е Матиц Старина, сценограф – Бранко Хойник, композитор е Бранко Рожман, а хореограф – Грегор Лущек. Дизайнер на костюмите е Белинда Радулович. Следващите представления на „Орфей“ на Голяма сцена на Народния театър са на 28 септември, 18 октомври и 23 ноември.