0

П оговорката „Приятел в нужда се познава“ важи с пълна сила за Дуейн Джонсън – Скалата, който в разгара на стачката на актьорите и сценаристите от Холивуд направи историческо дарение.

Повече от две седмици по улиците на Лос Анджелис се разхождат гневни актьори, които настояват за по-добро заплащане и приемливи условия за работа след навлизането на стрийминг услугите и изкуствения интелект в киното. Според някои от тях, повторното излъчване на сериали и филми не им носи справедлива сума пари, като Манди Мур заяви, че чековете, които е получавала, са били на стойност по-ниска от долар.

Докато актьорите са по улиците от седмици, то сценаристите са там от няколко месеца. Тяхната стачка започна през май, когато синдикатът им не успя да постигне споразумение с продуцентските студиа по финансовите въпроси. Така множество проекти в Холивуд останаха без сценарии, като се наложи огромна пауза на вече започнати снимки. След като и актьорите се присъединиха към стачката, голяма част от сериалите и филмите са с отложен старт, като се обмисля дали и наградите „Еми“ да не бъдат преместени за по-късна дата.

В разгара на всичко това, сякаш като ангел хранител, се появи фигурата на Дуейн Джонсън – Скалата. Въпреки че все още не сме го видели с табела в ръка и крещящ пред вратите на Warner Brothers, Disney и Paramount, той успя да подкрепи колегите си по друг начин. И се оказва, че действието му ще остане завинаги в историята.

Според последните данни, Скалата е направил историческо дарение за фондацията на SAG-AFTRA, която е свързана със съюза, но не е част от него. SAG-AFTRA е обединението на Гилдията на актьорите и Американската федерация на телевизионните и радиоартисти. Говори се, че актьорът е дарил седемцифрена сума, която обаче не се оповестява.

Благотворителната организация осигурява финансова помощ за 160 000 членове на синдиката, които стачкуват през последните седмици. Всички те искат по-високо заплащане и гаранции за неразрешено използване на техните изображения чрез изкуствения интелект.

Президентът на SAG-AFTRA Кортни Б. Ванс и изпълнителният директор Сид Уилсън казаха пред Variety, че дарението на Джонсън потенциално ще помогне на хиляди актьори. „Това е най-голямото дарение, което сме получавали от един човек наведнъж“, каза Уилсън, добавяйки че това ще помогне на хората да сложат храна на масата, да запазят спокойствието на децата си и да заредят колите си.

Макар сумата да не се споменава, Ванс разказва пред Variety малко повече за разговора си със Скалата.

Малко след като съюзът изпраща писмо до членовете си за стартиране на стачката, екипът на Джонсън се свързва с Ванс, за да предложи помощта си. „Във времена като тези, аз съм тук и няма да отида никъде, независимо от какво имате нужда“, казал актьорът. По думите на президента на SAG-AFTRA, това изпраща сериозно послание към всички, които имат възможността да помогнат на между 1000 и 7000 членове на организацията, които са останали без работа и здравни осигуровки заради стачката.

Жестът на Скалата е в отговор на отворено писмо, което организацията изпраща в началото на протестите. Тогава те пишат до 2700 известни холивудски актьори с молбата да подкрепят чрез дарения колегите си, които не печелят толкова добре, но в момента се лишават от работа, за да се присъединят към недоволството.

„Широката публика може да мисли, че всички актьори печелят милиони долари и наистина има такива, но това е много малък процент. Но тези актьори, които след това печелят „Оскари“ и имат огромен успех, не биха могли да постигнат всичко това без онези проекти със стотици на заден план, които помагат за разказването на цялата история“, казва Уилсън.

Докато някои актьори могат да си позволят да живеят охолен живот, други трябва да работят на две, дори на три места, за да се издържат. Освен пред камера, те са сервитьори, карат таксита, разнасят храна и много други неща.

Фондът за спешна финансова помощ бе създаден по време на пандемията, когато осигури средства за най-уязвимите в индустрията. Отново чрез дарения от световноизвестни холивудски актьори, организацията успя да победи стопирането на проекти заради коронавируса.