0

П риятели на народната певица Николина Чакърдъкова и на археолога проф. Николай Овчаров ще пържат шараните им за имения ден днес.

Това разказаха самите те пред „Телеграф“. „Имам доста интервюта, на работа съм. Имам и пътуване, така че ще се прибера вкъщи късно. Ще празнувам вечерта с част от семейството, защото останалите са извън страната. Разбира се, и с най-близките ми приятели, ще бъдем около десет човека. Ще почетем свети Никола и традиционно ще има хубав шаран.  Заради ангажиментите, тази година ще прибегна до помощта на приятели да ми го изпържат, за да може, когато се прибера, да ми е готов. За да не губя време, а да мога да обърна внимание на тях и семейството ми“, разкри солистката на Неврокопския ансамбъл.

Заедно с нея днес празнуват над 200 хиляди българи. 

Морски дарове

Археологът проф. Николай Овчаров също ще разчита на приятели да му приготвят шарана.

„Ще се събера със семейството си вечерта. Ще бъдем вкъщи с голямата ми дъщеря Петя, защото другата е в Англия, със зет ми Борислав и внучката ми Никол, която също има празник, със съпругата ми Ирина. С майка ми Мария, която гони 90 години“, каза проф. Овчаров и добави „Поръчал съм шаран, който ще ми го направят готов, няма да го приготвям аз. И допълнително ще напазарувам още морски дарове за трапезата ни“. 

Филм

Актьорът и режисьор Ники Илиев хапна риба ден преди празника.

„Имах една риба във фризера и си я приготвих. Нямам планове за имения си ден. Трябва да съм на снимки в един късометражен филм, играя като актьор. Още не знам от колко до колко часа съм, чакам да ми се обадят“, сподели Илиев. Той посочи, че не симпатизира на празника си и добави „Аз не обичам много да отразявам имения си ден, защото не го чувствам справедливо спрямо хората, които не се казват Николай, Георги, Иван, Димитър и още един-двама, да речем. Защото ние сме много привилегировани да имаме много популярни имени дни и всички да ги знаят, да ни ги честитят и да празнуваме. Има много хора без имени дни или такива, които никой не знае за тях. Според мен не е окей да имаш празник повече от другите хора. Не му отдавам специално значение. Опитвам се да ям риба, аз обичам и това ми е един повод да вечерям риба. Но това е всичко“.

Като лъвовете

В работна обстановка ще посрещне празника си и актьорът и режисьор Николай Урумов.

„Сутринта съм на репетиция във варненския театър с колегите. С проф. Пламен Марков репетираме една пиеса на Хенрик Ибсен. Вечерта съм в старозагорския театър, където имам спектакъл. Една пиеса, която се казва „Лъжци по неволя“, забавна, атрактивна, коледна комедия. След представлението вече ще бъде късно, но ще видим. Като цяло целият ден ще бъде път и работа“, каза той.

Колегата му Ники Априлов пък събира приятели и роднини в заведение в Банкя. „По традиция аз предпочитам да ми сервират, да е сготвено. Не аз да се занимавам. Аз не съм голям привърженик на шараните, защото имат много кости, там ще преценя каква точно риба да поръчам“, обясни бащата на „Като лъвовете“.

И разказа за традициите му на този ден: „Традициите на този ден са ми да се съберем, да се почерпим за здраве, за отминалата година и за новата, която винаги през декември посрещаме с надежди. И не ходя на работа на 6 декември, защото имам много обаждания и искам да благодаря на всички. На този ден приемам само поздравления и си почивам“.