0

Б ългарският филм на италианската кинолегенда Клаудия Кардинале - „Имало едно време един уестърн“, влезе в топ 20 на най-добрите й филми.

Това обяви пред „Телеграф“ режисьорът и продуцент Красимир Иванов, който участва в лентата като актьор. На 15 април филмовата икона ще празнува 85-годишния си юбилей и по този повод са пресели най-емблематичните й роли от участията й в над 120 ленти.

Музей

„Дъщерята на Клаудия ми се обади, че издават книга за кариерата й, а в музея за модерно изкуство МоМо в Ню Йорк правят панорама с нейните най-добри 20 филма. Изключително съм щастлив, че сред тях е и нашият, който е изцяло български, но не е сниман в България, а в Южна Испания. Има и две сцени, които заснехме в апартамента на Кардинале в Париж“, разказа пред „Телеграф“ Краси Иванов. Панорамата с най-доброто от голямата актриса ще бъде между 3 и 21 февруари, а излъчването на БГ лентата ще е на 18 февруари.

Индианец

„Имало едно време един уестърн“ е заснет през 2015 г. от режисьора Борис Десподов, а Клаудия Кардинале играе себе си. Нашият екип връща след 50 г. актрисата на снимачната площадка на един от култовите й филми „Имало едно време на запад“ на Серджо Леоне, в който тя играе Джил Макбейн. Бягайки от садистичния си съпруг, Мила (в ролята Диана Паскалева) попада в призрачен град някъде в пустинята. Сюрреалистичният пейзаж е служил някога за декор на филмите на Серджо Леоне. Местните жители все още живеят в сянката на старите уестърни. Мила намира работа като домакиня в къщата на мистериозна възрастна жена. Много скоро открива, че работи не за друг, а за самата Клаудия Кардинале. Между двете жени се ражда приятелство и те намират сили да се изправят срещу наближаващата опасност. Скоро се появяват романтичен каубой и мистичен индианец. Границата между реалността и фикцията започва да избледнява, а когато се появява злодеят, всичко става като на кино.

Пустиня

„Много спомени пазя от снимките на този филм. Той е изключително тежък, тъй като се снимаше по 12 часа на ден. Първоначално Клаудия Кардинале трябваше да има 7 снимачни дни, но те се увеличиха на 14, а тя гък не каза заради това. Изключителен професионалист, уникален партньор и приятел. Дори мога да кажа, че се държа много по-добре от очакваното. Бяхме затворени в пустинята, където се е снимал „Имало едно време на запад“ и всички италиански класически уестърни. И за нея беше истинско преживяване да се върне отново там, където се оказа, че още пазят сценографиите на Серджо Леоне“, разкажа още пред „Телеграф“ Красимир Иванов.