0

П ечално известният продуцент Харви Уайнстийн се изправи като подсъдим в поредно дело за сексуален тормоз. В понеделник в Лос Анджелис започна още един процес срещу него. Ако той получи присъда и по това дело, може да добави няколко десетилетия към 23-те години затвор, които вече излежава.

Конкретните нови процеси срещу световноизвестния продуцент, направил филми като „Криминале“ (1994 г.), с награда „Оскар“ за най-добър филм, и “Влюбеният Шекспир“ (1998 г.) нямат толкова значение по отношение на трупането на нови години затвор за Уайнстийн, те са важни за революцията в производството на филми изобщо.

Революция

Кинаджиите вече не могат да снимат както си искат и каквото си поискат. Тежките дела и милионните искове промениха това. Опитните филмови продуценти вече молят звездите си да заснемат секссцените в първия снимачен ден. По този начин един актьор не може да промени мнението си относно голотата по средата на снимането на филма, когато преработването би се оказало скъпо. Това се случва в Холивуд, пет години след като историите за системно сексуално насилие и тормоз разтърсиха Холивуд и дадоха началото на движението #MeToo.

Но сега вече на снимачната площадка ще присъства интимен координатор, който ще се уверява, че актьорите се чувстват комфортно и в безопасност, докато симулират секс, коментира пред ВВС Кирстен Шафер, председател на новия синдикат, защитаващ правата на жените в киното WIF.

Актрисите вече могат да изискват в снимачния екип да има повече жени и дори да няма присъствие на мъже.

Розана Аркет, един от първите публични обвинители на Уайнстийн, беше част от комисията на Гилдията на актьорите, която помогна за въвеждането на координатори за интимност на снимачната площадка, за да се увери, че всеки се чувства комфортно във всяка сцена, изискваща голота.

„Много хора бяха против координаторите за интимност, но знаете много злоупотреби се случиха точно по този начин“, каза Аркет.

История

Това е вторият наказателен процес срещу бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн за предполагаеми сексуални посегателства над жени, поне едно, от които е извършено преди 18 години. Съдбата на Уайнстийн ще бъде решена от жури от девет мъже и три жени, които бяха избрани в процес, продължил близо седмица. Уайнстийн имал навика да присъства лично на снимачната площадка и да провокира допълнително разголване. Тези обвинения бяха потвърдени от Салма Хайек, която свидетелства как 70-годишният Уайнстийн я карал с измислени оправдания да стои чисто гола под душа, за да снима една-единствена сцена.

Много амбициозни актьори казват, че индустрията се е променила към по-добро.

Само преди пет години сексуалните услуги се смятаха като приемлива цена за получаване на роля. Сега нещата са различни. Има много голяма вероятност дори емблематичният диван за прослушвания да остане в историята. Прослушванията са станали много по-безопасни и официални изживявания, с монитори и с правила за броя на хората в една стая. Мнозина предпочитат да запишат монолозите си с телефона и така изобщо да нямат жив контакт с хора от снимачния екип преди началото на същинската работа по продукцията.

Самите продуценти също вземат много сериозни мерки за безопасност, отново под влияние на процеса „Уайнстийн“. Снимачните площадки са опасани с камери. Всяко движение на актьорския и техническия екипи се документира. Адвокати денонощно тълкуват възможните последици от едно или друго действие. Миналата седмица комикът Бил Мъри се съгласи да плати 100 хил. долара на млада статистка, за да не повдига обвинения за неуместно поведение. Прегрешението на Мъри било, че затиснал с тялото си статистката и тя се почувствала ограничена в правото си да се движи свободно.

Началото

Началото на серията от процеси бе дадено от жертвите на Уайнстийн - актрисите Дарил Хана и Роус Макгоуън. Последната прибра 100 хил. долара в извънсъдебно споразумение, но впоследствие сумата й се видя малка и рискува да наруши част от споразумението и повдигна отново обвинения в секстормоз срещу Уайнстийн. Съдът обаче не бе склонен до безкрай да съди по едно и също обвинение продуцента. Макгоуън смени тактиката и обвинението, за да изкопчи още пари. Подобна тактика не винаги се възприема еднозначно от широката общественост. Препъникамък за феминисткото движение се оказа и процесът на Амбър Хърд срещу Джони Деп. Актьорът спечели оглушителна победа и съдът отхвърли до болка познатите обвинения в домашно насилие и сексуален тормоз.

По тази причина на сегашния процес срещу Уайнстийн се гледа като на решителна битка. Продуцентът вече се призна за виновен и получи присъда от 23 години затвор, но в понеделник стана ясно, че още 22 актриси го обвиняват в сексуален тормоз. Някои застават с имената си с идеята да спечелят допълнителна публичност, но съдът ще трябва да разгледа и 15 иска, в които имената на жертвите са засекретени.

Минало

В своя апогей Уайнстийн и компаниите му тотално доминираха Холивуд. В кариерата си той получи общо 380 номинации за „Оскар“ в различни категории, като е спечелил общо 81 статуетки. За първи път през октомври 2017 г. в медиите бяха публикувани уличаващи материали за сексуалните посегателства на Уайнстийн спрямо много актриси и модели. До този момент за сексуалната цена на ролите в големите продукции се говореше само на ухо или под формата на дебелашки шеги. С осъдителните присъди обаче съвсем не беше сложена точка на скандала. Холивудските продуценти бяха разпънати на кръст заради прегрешенията си по отношение на правата на жените. Този процес е подкрепен от изненадващи данни в резултат от изследвания на шоубизнеса. Най-актуалното подобно изследване твърди, че в над 65 на сто от холивудските филми главните роли се изпълняват от мъже, а делът на жените е под 35 на сто.

Парадоксално е, че Уайнстийн в крайна сметка може да има печалба от скандала. През ноември се очаква премиерата на суперпродукция за падението на Уайнстийн и сексуалните му престъпления. Основна роля в проекта е отредена на бившата му секретарка, която се обърна срещу Уайнстийн и го обвини, че в продължение на 20 години я е тормозил сексуално.