0

К увейтски шейхове луднаха по наши мандолини, научи „Телеграф“. Славчо Христов – китаристът на Б.Т.Р., написа специално за целта и парчета за струнни инструменти.

София

Славчо, който е създател на мандолинен квинтет „София“, изправи на крака публиката в Кувейт, в последно време освен с рок се занимава и с класика. Точно с такава квинтетът превзема Кувейт, където местни шейхове много се зарадвали на изпълненията с мандолини. Залата в театър „Абдулхусейн Абдулреда“ в кувейтската столица била препълнена. В концерта участвали сопраното Анна Карадимитрова и кларнетистът Преслав Петков.

Проект

Мандолинен квинтет „София“ е проект на китариста на Б.Т.Р. Славчо Николов. В продължение на 30 години Славчо е творческият двигател на една от най-успешните български рок групи, но паралелно с това той пише филмова и театрална музика. Създаването на квинтет „София“ е резултат от интереса и любовта му към класическата музика и класическите струнни инструменти, които са неизменна част от творческия му път.

В своите изпълнения квинтетът съчетава българските мандолинни и китарни традиции. Специално за мандолинния квинтет Николов написва нови оригинални творби - „Приказка за Балкана”, „Румба”, Tears and Smiles и др. Репертоарът на квинтета е много разнообразен. В него са включени пиеси от Й.С.Бах, Жак Офенбах, Марио Мачоки, Карл Дженкинс и много др. Голяма част от репертоара на квинтета заемат и българските класици като Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Дико Илиев, Петко Стайнов.