0

С ветовноизвестният музикант Юлиан Рахлин идва у нас с цигулка за 10 милиона долара, научи „Телеграф“.

Тя е Страдивари ex Liebig от 1704 г. и от този модел са останали само 30 броя в целия свят. 48-годишният латвиец ще я донесе за концерта си със Софийската филхармония на 6 април, а застраховката си е поел сам.

Критика

Цигуларят е отправил само две изисквания към домакините за гостуването си у нас – да нощува в конкретна верига хотели и да пие само определена марка минерална вода. Рахлин ще остане само 4 дни в София, като между репетициите и концерта ще направи два майсторски класа със студенти от Музикалната академия. „Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо. В Хърватия е имало такъв спектакъл - Рахлин свири с оркестъра, а Малкович чете истински бележки на критици към композиторите и музикантите, извадени от архива. Имахме разговори да го направим и в София преди пандемията, а после Малкович гостува в Народния театър, но не сме се отказали и вярвам, че ще зарадваме БГ почитателите в някой от следващите сезони“, сподели пред „Телеграф“ Кремена Флор от филхармонията.

Програма

За концерта на 6 април със солист Юлиан Рахлин диригент трябваше да бъде колумбиецът Андре Ороско-Естрада. „Сутринта получихме обаждане, че не се чувства добре и няма да може да дойде, изпратиха и болничния лист, но в него не пише диагноза. Много сме щастливи, че доайенът на диригентското изкуство у нас Емил Табаков ще го замести, тъй като това е трудна програма и не е за всеки диригент. Той се съгласи веднага и още днес започват репетиции, има голям опит, дирижирал е програмата, та каза, че всичко ще бъде наред“, каза още Флор. Включени са Концерт за цигулка от Менделсон и Симфоничната поема "Животът на героя" от Рихард Щраус. Билетите важат без презаверка, ограничено количество са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим. Андре Ороско-Естрада е пожелал още следващия месец да компенсира родните меломани, но тъй като програмата е запълнена до края на сезона, има възможност за негова изява едва през септември.