0

М оделът и актриса Райна Караянева може да се похвали с ново хоби, което е изключително артистично и нетрадиционно - да прави бижута от капачки от просеко. Идеята се заражда в главата на хубавицата в Италия.

История

Тази история води своето начало от фестивала на българското кино в Рим, Италия, при нашата любима Жана Яковлева. Тогава, без да искам, настъпих една капачка от просеко и се получи нещо, което на мен ми се стори много красиво и оттам нататък реших, че тези хубави капачки не трябва да отиват в боклука, а трябва да се превърнат в бижута. Сега ги настъпвам целенасочено (смее се) - разказва Райна пред „Телеграф“ и допълва: - Всъщност аз не смея да ги наричам бижута, защото за мен всичко тръгна буквално на шега. Бяхме заедно с Башар и Ники Илиев. Когато натиснах това нещо и Ники каза: “Я, ама това нещо прилича на бижу“.

Форми

Караянева е категорична, че могат да бъдат направени всякакви форми, стига да имаш въображение. „Осъзнах, че могат да бъдат постигнати всякакви форми, но най-често са форми на животни. Знаете ли, че могат да се направят и астрални знаци - Лъв, Водолей, Риби, само да натиснеш под правилния ъгъл и се получава. В момента вкъщи имам много интересни форми - камили, лъвове, нещо, което прилича на лама, на куче, на котка и нещо, което прилича просто на смачкана капачка“, смее се красивата пловдивчанка.

Райна вече има две златни бижута, като едно от тях е първата настъпена капачка в Италия.

„Засега имам само две позлатени, като първоначалната идея беше да бъдат потапяни в златна смес и да са оригиналните капачки, но се оказа, че има хора, които могат да пресъздадат едно към едно формата на натиснатата капачка и от чисто злато. Ръчна обработка“, обяснява актрисата.

Продажба

С удоволствие чаровницата би направила изложба, но за момента не се е решила да продава изработените от нея бижута.

„Би ми се искало да направя изложба, само че за целта трябва да бъде изпито много просеко и се ограничавам (смее се), а и е много трудно да я настъпиш по различен начин и оттук нататък идва мястото на въображението. Смятам, че може да се получат интересни неща с всякакви капачки. Дори капачки от бира, които да бъдат инкрустирани с инициалите на хора. Първото бижу, което имам, е с моите инициали Кара. Бижутата „Кара“ някой ден могат да бъдат реалност, за момента е само една бегла и смела инициатива в главата ми. Не ми се иска да се превръщам в поредната бивша моделка, която в един момент решава, че трябва да прави и продава бижута или тениски“, с типичното си чувство за хумор завършва Караянева.

Мечтала да учи иконопис и военна журналистика

Оказва се, че хубавата Райна има и други таланти, макар самата тя да твърди, че няма.

„Мога да рисувам, което е най-странното нещо. Баща ми е архитект, дядо ми и прадядо ми също. От мен се очакваше да мога да рисувам, но аз много упорито отказвах. До момента, в който не реших, че ще уча иконопис. Беше ми следващата мечта след военен журналист. Започнах да рисувам църкви и осъзнах, че май мога да рисувам (смее се). Аз таланти нямам, на мен ми се случват случайни неща. Виждам хубава църква и решавам, че искам да уча иконопис, настъпвам капачка и решавам, че ще правя бижута. Лошото при мен е, че идеята никога не достига до крайна реализация и ми се иска това да е първият път, в който нещо, което ми се струва интересно и хубаво, има и някакво реално проявление.“