0

А ктьорът Руси Чанев ще получи голямата награда "Аскеер 2024“ за цялостен принос, които едноименната академия на театър „Българска армия“ раздава всяка година.

Церемонията по връчването, наречена „Театрална суматоха“, ще се състои на 24 май и е посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков. По време на събитието ще бъде връчен и почетен „Аскеер“ на Мимоза Базова.

„Руси Чанев е в полезрението на колегите още отпреди три-четири години. Решението за него беше категорично и единодушно. Той е толкова скромен и притеснен от това че сме се спрели на неговата кандидатура, че направо не иска да приеме наградата, но това е решение на цялата трупа, така че ще се наложи да получи наградата“, коментира председателят на „Академия Аскеер“ Георги Къркеланов. Вчера бяха обявени и номинациите по категории. За „Съвременна българска драматургия“ те са за Борис Кръстев – за „Кулата“ („Театър 199“), Мария Страшилова – за „Кино „Лента“ (продуцент сдружение "Шум и бяс", кино „Влайкова“), и Теа Денолюбова за „Боже мой“ (Народен театър „Иван Вазов“).

Дами 

За водеща женска роля ще се борят Климентина Фърцова за ролята й на Алис в „Отблизо“ от Патрик Марбър (реж. Елица Йовчева,  драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив), Мария Стефанова за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“) и Радена Вълканова за ролята й на Путин в „Хага“ от Саша Денисова (реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“).

Радена Вълканова като Путин

 Радена Вълканова като Путин
Боряна Пандова, Народен театър

Номинирани за водеща мъжка роля са Александър Тонев за ролята му на Михаил Василиевич Платонов в „Платонoff“ от А. П. Чехов (реж. Маргарита Младенова и Иван Добчев, „Сфумато"), Йордан Ръсин за ролята му на Принца в „Кулата“ от Борис Кръстев и Константин Соколов за ролята му на Петър в „Ботушът“ от Лило Петров (реж. Стоян Радев Ге. К.).

За режисура са номинирани Анастасия Събева за „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев (Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе), Валерия Вълчева за „Замъкът” по Франц Кафка (музей „Земята и хората“) и Веселка Кунчева за „Преображението“ от Франц Кафка (Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград), а за най-добро представление: „Крали Марко - последната балканска легенда“, „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци (реж. Анастасия Събева, драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора, и Държавна опера – Стара Загора) и  „Преображението“ от Франц Кафка (реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград).