0

М ургав малчуган спасил актьора Добромир Манев от удар с камък, държан в ръката на с две години по-големия му брат, живописеца Никола Манев.

Това научиха чирпанлии 70 години след случката, която едва не завършила трагично.

Камъни

За нея припомни при откриването на фестивала „Обичам те, Чирпане“ роденият на 28 септември преди 79 години актьор.

По ред причини той й брат му прекарвали детските си лета при двете си чирпански баби Кера и Господинка, които живеели в две различни махали. Момчетата от махалите имали собствени банди, които воювали помежду си съвсем не на ужким. При една от битките с „камъни, дърве и прашки“ Никола замахнал да удари с камък главата на брат си, само викът на циганче от неговата банда „Стой бе, ще утрепеш Добри!“ буквално в последния момент предотвратила евентуално фаталния резултат.

Гроздов сок

Добромир припомни за ентусиазма на Никола Манев, който две десетилетия организираше с неповторим размах фестивала в двора на възрожденската Тянкова къща, която с помощта на приятели и съмишленици откупува и превръща в галерия, за да обяви приживе, че я дарява на чирпанлии. „Двамата с брат ми сме родени в Пазарджик, но след като родителите ни заживяха в София всяка лято за поне два или три месеца прекарвахме в Чирпан. Спомените за случките от детството, дъхът на чернозема и гроздовият сок ни направиха чирпанлии, а Никола до последния си земен дъх държеше на това! И се гордееше с произхода си, очите му се пълнеха със сълзи, колкото пъти застанеше насред зелената морава, разделяща Тянкова къща от родния дом на Яворов!“, заяви пред множеството, събрало се край паметника на Никола Манев в центъра на Чирпан Добромир Манев.

Милиционер в Топло

Добромир Манев е един от най-харизматичните мъже на родния театър и кино. Това му е осигурило над 70 роли в някои от най-обичаните родни филми. Той е милиционерът в „Топло“, коминочистачът в „Баш майстора“, четник в „Капитан Петко войвода“, слугата в „13-ата годеница на принца“, участва и в други хитови ленти като „Дом за нашите деца“, “Търси се съпруг за мама“, „Неочаквана ваканция“, „Спомен за близначката“, „Демонът на империята“ и други. През последните десетилетия обаче из Новия и Стария свят. В картините му се оглеждат страстите, спомените и сънищата на артиста космополит. Маршрутите и експозициите го отвеждат от Калифорния до Тайланд, от Финикс до Дряново, от Париж и Рим до Пловдив и Варна.