0

Т рагичният живот на оперната дива Мария Калас ще бъде представен в нов биографичен филм с Анджелина Джоли в главната роля, които ще покаже на зрителите болезнените травми, скрити зад бляскавия публичен образ на дивата.

В пика на славата почитателите наричат красивото сопрано “Божествената”. Калас приема радушно това определение и заявява: “Бях докосната от Божията ръка”. Изглежда обаче, че благословията е и проклятие за най-известната оперна певица в света. 

Грандиозният професионален успех, международното признание, блъсъкът и богатството са само фасада на вътрешната деградация на Мария Калас. Най-великото сопрано в историята на операта е измамено от своя баща и съпруга си, редовно упоявана, сексуално насилвана от любовника си, изнудвана от майка си и принуждавана да проституира. 

Нещастно детство 

Иконата на XX век е родена като Софи Сесилия Калос през 1923 г. в Ню Йорк в семейството на бедните гръцки емигранти Джордж и Иванджелия (Лица). Мария Калас е свикнала близките й да се отнасят зле с нея още преди мъжете в живота й да направят същото. Когато е на 10 години Калас пее арии от Кармен, но това не е достатъчно за амбициозната й майка. През 1937 г., когато бракът на Лица се разпада, тя се завръща в Атина с Мария и по-голямата й сестра Джаки.

По време на Втората световна война Лица започва да протистуира, като продава тялото си на италиански и германски войници, за да издържа себе си и своите дъщери. Лица притиска Мария и Джаки да последват примера й. Джаки се поддава на принудата, но Мария успява да убеди окупационните войски да пее за тях, а те да и плащат. Въпреки това Мария Калас никога не прощава предателството на майка си. 

През 1945 г. Калас се завръща при баща си в САЩ и печели прослушване в Метрополитън опера в Ню Йорк. Бързо се превръща в звезда заради невероятния диапазон на гласа си. Родителите на току-що родилата се знаменитост решават да се възползват от славата й. Лица изнудва дъщеря си, като я заплашва, че ще се самоубие и разказва пред медиите, че е била изоставена от Мария. Бащата на Калас пък се преструва, че умира. 

Брак по сметка  

За да избяга от токсичното влияние на семейството си, Мария сключва брак с италианския предприемач Джовани Батиста Менегини, в лицето когото се надява да открие истинската любов. Калас среща Менегини на оперен фестивал във Верона. По това време Мария е толкова бедна, че не може да си купи палто. Джовани Батиста Менегини е по-голям от Мария с 27-години, но двойката минава под венчилото през 1949 година. Менегини започва да се изявява като агент на Калас, докато тя мечта да има дете и да се отдаде на майчинството. Години наред Менегини мами звездната си съпруга, като прехвърля голяма част от богатството и в швейцарски банки, за да погаси собствените си дългове. 

„Съпругът ми все още ме тормози, след като ограби повече от половината пари, като постави всичко на негово име“, разкрива Мария Калас в свое писмо. “Бях глупачка да му се доверя”. Освен това Менегини изневерява на Мария, съблазнявайки куп млади жени на възраст между 19 и 20 години. 

Магнатът Онасис 

Не след дълго Мария Калас попада в прегръдките на корабния магнат Аристотел Онасис и слага края на брака си с Менегини. Онасис е заклет женкар, който сам признава, че подхожда към всяка жена като към потенциална любовница. Калас среща Онасис за първи път на бал във Венеция през 1957 г., но го намира за физически непривлекателен и изнервящо внимателен. Магнатът обаче я засипва с цветя, като се подписва върху картичките с “Другият грък”. 

Калас не се опита да го отблъсне, като признава, че е „щастлива да бъде преследвана от мъж, който вече не е млад, но все още хищен и все още секси“. 

През 1958 г. Калас и съпругът и Джовани Батиста Менегини се присъединяват към Уинстън Чърчил и семейството му на съдбоносен триседмичен круиз на борда на великолепната яхта “Кристина”, където Онасис и законната му жена Тина са домакини. След като слиза от яхтата Мария се развежда с Менегини и се впуска в бурна любовна афера с милиардера Онасис, който отвръща на робската и преданост със смесица от презрение, бурен гняв и липса на интерес. Онасис измъчва емоционално Мария по време на връзката им, преди да я зареже жестоко и позорно заради вдовицата на президента Джон Кенеди - Джаки, за която се жени през 1968 година. 

Дрога 

Според авторката на биографичната книга “В ролята на дива: Скритият живот на Мария Калас” нЛиндзи Спенс “ в дневниците на близък приятел на певицата е открито доказателство, че Онасис я е упоявал с хипнотичния седатив метаквалон, известен също като Мандракс, който е силно пристрастяващ. Мария приемала доброволно медикамента, докато Онасис я малтретира сексуално по унизителен начин, който не би допуснала, ако е в пълно съзнание. 

Спенс твърди също, че по това време Калас вече е страдала от психични проблеми, борейки се със залеза на славата и остаряването. Мария разкрива, че в дома си Онасис има стая, обзаведена като публичен дом, в която привиквал млади проститутки от бардака фамозната мадам Клод от Париж. Онасис харесва слаби жени, а с напредване на годините Калас натрупвала излишни килограми. Оперната прима се подлага на опасни диети, за да стопи килата и да отговори на неговия идеал, но това води до хранително разстройство. 

Калас забременява от Аристотел Онасис, но губи бебето след спонтанен аборт. Това също допринася за влошаването на психичното здраве на Мария. Отношенията й с магната стават толкова токсични, че той и я зашлевява през лицето на сбирка с техни приятели. Следва пореден тежък за Калас - Онасис сключва брак с Джаки Кенеди. 

Наркотични зависимости

След трудната раздяла Мария вече е пристрастена към опиатите. В Ню Йорк тя среща скандалния Макс Джейкъбсън, известен като д-р Фийлгуд, който лекува знаменитости с инжекции, за да увеличи издръжливостта им.

За съжаление неговите „витаминни инжекции“ са силно пристрастяващи“ и примесини с амфетамини и метамфетамини. 

Гласът на най-голямата оперна дива отслабва и тя се оттегля в дома си в Париж, където зависима към хапчетата, прекарва последните си дни в гледане на телевизия и хапване на сладолед заедно със сестра си Джаки. 

Великото сопрано Мария Калас умира от инфаркт през 1977 г. само на 53 години.