0

Л ятото е в разгара си и актьорите от Народния театър най-накрая преместиха войната „за“ и „против“ директора си във Фейсбук.

И обявиха, че хич не щат да правят от това сеир, но точно такъв произведоха и са на път да го разширят до чудовищни размери.

Щат

Този път се намеси „тежката артилерия“ от актьори, които си мълчаха публично и не обявяваха пристрастията си. Първа атакува Ани Пападопулу, която обяви, че Камен Донев не е част от трупата на Народния театър, защото не е на щат. Рени Врангова й отвърна с това, че ако не се води на щат, не означава, че не е част от трупата. И точно заради постановките си и играта, когато не е бил на щат, в Народния е получил всички големи награди в гилдията. Тя отбеляза: „Не щатът прави мястото ни в театъра! Когато публиката влезе в театъра не се интересува кой е на щат и кой не е! Чувството за собственост, защото сме на безсрочни, доживотни договори (това не знам дали го има някъде по света) е глупаво и безсмислено!“.

„Ани Пападопулу обаче хвърли още по-голяма бомба: „За 25 години в трупата на Народния театър никога, никога колега не си е позволявал да крещи от кулисите по колеги, които играят на сцената, „тъпациии“. Никога, но ето че един от тримата „активисти“, решени твърдо да унищожат всяка възможност за развитие и благоденствие на театъра, го правят. За 25 години никога, никога не съм виждала колега да извлича сценичната си партньорка за косата, крещейки й зад кулисите, че с бездарници не можел да седи на една сцена. (Ще кажа само, че колежката, обвинена в „бездарие“, е нещо като природно явление и национално богатство, поне от моя гледна точка. От гледна точка на критика и награди, оказва се високо оценена.) Но ето че един от тримата „борци за народна справедливост“ е способен да го стори“. Но Ани категорично отказва да спомене имена. И добави: „Нима господин Василев е най-голямата угроза за българската култура? Директор, избран законно и спазил всичко обещано в програмата си?! Откога решаваме, че можем да веем знамена, зад чиито лозунги се крият изцяло лични интереси?!“.

Тук отвърна Валери Йорданов: „Скъпа колежке Ани... Уверявам Ви, че основният мотив да има театър са зрителите и вчера над 1300 от тях внесоха своята подписка. Преди това бяха събрани повече от 6000 гласа в подкрепа на Ал. Морфов, а над 1000 зрители от Пловдив и Асеновград бойкотираха ръководството, а не Народния театър. Точно защото обичат театъра и не приемат управлението му. С радост и загриженост, ако приемете поканата ми, ще Ви предоставя дългия списък с факти и въпроси. Ваш колега: Валери Йорданов (не Ви целувам ръка, извинете ме за нетактичността).“

Цел

В престрелката влезе и Владимир Карамазов. Той отбеляза: „Защо от мухата се прави слон? Може би тези хора се опитват от нищо да направят големи скандали, защото искат да опитат да осъществят целта си с новия министър на културата. И се чудя, ако Камен Донев осъществи целта си и махнат директора заради неговите интервюта, какво ще постигне той? Иска да дойде на щат в театъра ли? Или всичко е просто, за да спечели тази битка заедно с останалите четирима? Отворете сайта на Народния театър и разгледайте актьорите. Колко много важни актьори мълчат. Не говорят, защото не им е приятно да бъдат оплювани от странични наблюдатели. На 5 човека не им харесва, на 60 им харесва“.

Добавя: „Ако пък сте толкова огорчени, не идвайте в Народен театър „Иван Вазов“, отидете в друг театър. Там също има хубави постановки и талантливи актьори. Ако искате да гледате постановки на Александър Морфов - гледайте ги. Има две в София и една в Плевен. Навярно скоро ще направи и нови, никой не му е отнел правото да бъде режисьор. Ако искате да гледате Камен Донев, просто си купете билет и го гледайте“. И също: „Искате конкретика. Споменах за един от петимата. Втората е Албена Колева - с тази жена никога не съм имал пресечни точки и никога няма да имам. Никога за мен не е била фактор за нищо. За другите трима не бих казал нищо публично, въпреки че, меко казано, не одобрявам това, което правят, защото с тези хора аз имам история, имал съм и много хубави моменти, имаме общи спомени“.