0

Д иректорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев отказа да се извини на актьора Валери Йорданов, стана ясно в Софийския районен съд.

„Ако ми се извини и признае, че е упражнил натиск върху мен, мога да прекратя делото. Не ме интересуват парите, а правдата. За мен това е най-важното - да докажа правотата си, и разчитам на българския съд, че ще се разбере истината“, заяви пред „Телеграф“ Валери Йорданов, след като съдът им даде възможност да се споразумеят извън залата.

Роб

След като това не бе постигнато, адвокатките на Валери Йорданов обявиха, че са се свързали с колегите си, които представляват Васил Василев и са дали исканията си, които според думите им не са кой знае какви, а само едно публично извинение, но отговор не са получили. Ответниците възразиха, че не е точно така, но не пожелаха да влязат в подробности. „Казали са, че директорът не може да ми се извини, тъй като съм негов служител. Адвокатите ми обаче са подчертали, че служител не значи роб“, уточни пред „Телеграф“ Валери Йорданов.

Свидетели

В рамките на заседанието бяха разпитани трима свидетели - от страната на директора говориха съпругата му актрисата Надя Дердерян-Василева и главният секретар на Народния Красимира Стефанова. От страна на актьора се яви само колежката му Албена Колева, а вторият му свидетел - половинката му д-р Неделина Куртелова, не можа да се яви заради скорошното раждане. Пулмоложката дари със син Йордан звездата от „Хъшове“ на 22 октомври и ще се яви на следващото заседание на 22 януари 2024 г. В петък майката и бебето са изписани от родилното, а таткото е решил да се възползва от възможността да си вземе две седмици отпуск по бащинство. Заради това се отменят две от представленията му - „Опит за летене“ по Радичков, програмиран за днес, и моноспектакълът „Караконджул“, обявен за 4 ноември. От Народния дават възможност на зрителите или да презаверят датата на касата, или да върнат билетите, ако желаят.

„Не искам да коментирам делото“, заяви пред „Телеграф“ директорът на Народния театър Васил Василев.

Адвокатът на директора на Народния театър Васил Василев – Лора Георгиева изпрати до „Телеграф“ своя коментар по делото, което двамата водят срещу актьора Валери Йорданов.

„От процесуалния представител на Валери Йорданов - адв. К. Арабаджиева, бе поискано в телефонен разговор страните да се разберат, като бе поискано г-н Васил Василев да се извини на г-н Валери Йорданов. При въпрос за какво следва да се извини, бе посочено, че се иска извинение заради здравословното състояние на г-н Йорданов - болестта му от диабет. Тъй като подобно извинени не намираме за обосновано, ясно беше посочено на процесуалния представител на В. Йорданов, че няма как същото да бъде поставяно в основата на каквито и да било проговори. Не е изтъквано обаче в нито един момент, че причина, за да не може да се отправи извинение, е обстоятелството, че В. Йорданов бил служител. Посочен бе евентуален друг вариант за приключване на делото, като отговорът на насрещната страна бе, че ще върне последваща обратна връзка, което така и не се случи до съдебното заседание.

Напълно невярно и манипулативно се твърди, че адвокатът на Валери Йорданов изрично е подчертал обстоятелството, че „служител не значи роб“. Дори думата „Роб“ присъства болтната и подчертана, като подраздел в статията. Подобна реплика/дума при никакви обстоятелства не е присъствала в разговора между адвокатите и твърдението, че имало такава, е насочено единствено към манипулиране на обществеността и общественото мнение“, се казва в позицията на адв. Георгиева.