0

Р оманът на Рене Карабаш „Остайница“ жъне успехи във Франция и Америка и прославя българската ни литература, а скоро започват и снимките на нов сериал по сценарий на писателката, в който ще участват най-големите ни кинозвезди.

Пред „Телеграф“ тя призна, че актьорите избрали именно нея, за да напише историите, които ще бъдат разгърнати в шест серии по БНТ под надслов „Дъщерите на София“. „Теодора Духовникова и Койна Русева, които освен главни героини в сериала (заедно с Радина Кърджилова и Мария Каварджикова), са и криейтив продуцентки на продукцията, ме потърсиха и ме спечелиха с предложението си да напиша сериал с главни женски персонажи. Така че сериалът е написан специално за тях“, казва Карабаш.

Истории

„Дъщерите на София“ е семейна драма, в която ще се включат и актьорите Ивайло Христов, Деян Донков и Юлиан Вергов. Сериалът ще се снима тази пролет на южното ни Черноморие от режисьорите Неда Морфова, дъщерята на Александър Морфов, и режисьора Петър Крумов. „За останалите актьори, които привлякохме в проекта - мога само да се радвам, че историите, които съм създала, ще оживеят именно чрез тях“, споделя писателката. Тя допълва, че европейското й литературно турне в Германия, Франция, Чехия и Белгия съвпада със снимките на сериала. „Няма да мога да бъда на терен по време на снимките. Но аз напълно се доверявам на снимачния екип и на режисьорите Неда Морфова и Петър Крумов, защото това са хора, които знаят какво правят и най-важното - горят в това, което правят“.

Остайница

Междувременно в края на 2023 година френският превод на романа й “Остайница” спечели наградата за превод на френския PEN клуб, която бе връчена на преводачката Мари Врина-Николов. Малко по-късно английският превод на романа й от преводачката Изидора Ейнджъл спечели наградата за превод Gulf Coast Translation Prize в Америка. Екранизацията на „Остайница“, която всички очакват, ще се снима в края на 2024 година. Лентата ще е копродукция между България, Италия, Румъния и Албания и с нея ще се захване режисьорът Костадин Бонев. Освен всичко това Карабаш е основател на най-успешната Академия за писатели „Заешка дупка“, в която през април тя самата ще преподава творческо писане.
„Академията ми за писатели „Заешка дупка“ стартира в началото на месец март и заедно с още няколко поети и писатели за девета поредна година ще преподаваме творческо писане. Подобна работа с млади и талантливи пишещи хора винаги ме зарежда и ми дава стимул да продължавам да проправям път за пишещите хора в България“, казва още Карабаш.