0

Р ежисьорът Деклан Донелан е подал молба за българско гражданство. 

Заедно с него документи за същото е пуснал и сценографът Ник Ормерод. Информацията бе разказана в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия от директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев.

Успех

Явно страната ни се харесва много на Донелан, особено след огромния интерес, който предизвикаха премиерните дати на спектакъла „Медея“. Постановката обра овациите на публиката и на 9, и на 10 октомври 2024 г. В спектакъла участват актьорите Радина Кърджилова (в ролята на Медея), Велислав Павлов, Валентин Ганев, Асен Данков, Явор Вълканов, Стелиан Радев, Вяра Табакова.

Хорът на коринтянките е съставен от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Надя Керанова и Ана Пападопулу. Драматург на постановката е Мирослава Тодорова, а асистент-режисьор е Рафаел Бижев. Преводач по време на репетициите ще бъде Йоанна Маринова. Сценично движение – Росен Михайлов.

Интерес

В Народния в момента започнаха репетициите на дългоочакваната постановка „Оръжията и човекът“, за които у нас пристигна Джон Малкович. В същия ден бяха пуснати в продажба и билетите за спектакъла, който обещава да бъде едно от най-значимите събития в културния календар за 2024 г.

Премиерата ще бъде на 7, 8 и 9 ноември на Голяма сцена в Народния театър. С неповторимия си режисьорски стил и дълбочина в разказването на истории Джон Малкович ще предложи на публиката нов поглед върху класическата антивоенна комедия на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу, която разглежда темите за любовта и човешката природа с характерния за автора остър хумор и социална критика.