0

А нжел Вагенщайн е предпочел Петър Слабаков пред Антъни Куин за главната роля във филма „Звезди в косите, сълзи в очите“. Това разкри пред „Телеграф“ в негова памет режисьорът проф. Иван Ничев. Писателят издъхна осем месеца след като отпразнува 100-годишния си юбилей.

Спомен

По този повод режисьорът върна лентата назад и си спомни за общата им работа: „Почти цял месец прекарахме заедно на Боровец в работа по сценария. На кастинга пък срещнах за пръв път неговата любима Татяна Лолова. Най-големият проблем оставаше изборът на актьор за главната роля - лидера на трупата Стоманяков. Разговаряхме с Юрий Яковлев - незабравимия Иван Василиевич от филма по Булгаков. След това заминахме за Москва за среща със Смоктуновски за същата роля. Вечерта в хотела, когато заявих, че от тези срещи нищо няма да излезе, сценографът Ахрянов ме попита: “Добре, кажи едно световно име, което си представяш за ролята?“. Отговорих Антъни Куин. Тогава двамата с Анжел Вагенщайн дружно скочиха: „Имаме го! Това е Петър Слабаков!“. Така Слабаков се превъплъти в шефа на трупата Стоманяков“, разказа Ничев. Анжел Вагенщайн е и човекът, който връща режисьора в киното, след като ръководството на киноцентъра е зачертало името му след дебютния филм „Спомен“.

Сърце

„Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие. Погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция“, обяви внучката на големия писател Жаклин Вагенщайн. „Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел, и до нови срещи! Зихроно ливраха“, добави д-р Александър Оскар, началник на очната клиника в Александровска болница и шеф на еврейската организация „Шалом“.

Памет

В негова памет БНТ променя програмата си. На 1 юли, събота, от 20:30 ч. БНТ 2 ще излъчи игралния филм „Езоп“ по сценарий на Анжел Вагенщайн. На 2 юли, неделя, от 12:30 ч. БНТ 1 ще излъчи документалния филм „През междите на времето“, в който Анжел Вагенщайн разказва за детството и младежките си идеали, за антифашистката дейност и социалистическите години, за периода на прехода и демократичните промени. От 13:15 ч. по БНТ 1 следва игралният филм „Звезди в косите, сълзи в очите“ по сценарий на Анжел Вагенщайн. Отново в неделя от 18:30 ч. по БНТ 4 можете да гледате игралния филм „Двама под небето“.

Създал е 52 филма

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. Създател е на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филми, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Испания, Полша, Италия, Израел. Романите от трилогията „Петокнижие Исааково”, „Далеч от Толедо” и „Сбогом, Шанхай”, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с национални и международни награди, в това число европейската награда за литература „Жан Моне“ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО. Анжел Вагенщайн е носител на множество престижни отличия, сред които и „Златен век – огърлие“ на Министерството на културата, както и държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.