Б иодомати чудо, хранени с вълшебен тор от водорасли и пръскани с полезни гъби и бактерии вместо с препарати. За последната мода в биоземеделието разказа пред „Телеграф“ маратонецът и екопроизводител Георги Маджаров.
Напоследък младият мъж се слави като гуру на едни от най-чистите зеленчуци в България. Най-често предлага продукцията си в събота на Римската стена срещу 7-8 лева, а край сергията му често могат да бъдат забелязани политици и шоу-звезди.
Беси
Спортистът споделя, че стопанството му се намира в близост до бесапарските ридове и Родопите – места, населявани от древното тракийско племе беси. Те обаче не са хапвали доматки, защото тази култура идва у нас едва в последния век. Основната съставка на шопската салата акостирала с градинари от Австро-Унгария и от Цариград.
Маджаров описва, че както тогава, така и днес доматите се берат по-зелени, а степента зависи през колко ръце ще минат до трапезата ни.
Полузелен
„Ако ще преминават през склад или един или два търговеца, доматът се къса полузелен. Особено за износ терминът, който се ползва, е „избистрен домат“ – с цвят бледозелен докъм бял. Но задължително трябва да има една розова звездичка на върха. Ако я няма, той никога няма да узрее“, разяснява земеделецът. Съветва потребителите да търсят този белег, особено когато купуват домати за седмица или две напред.
Атлетът споделя още, че има биосертификат, но дори разрешените в закона по-безвредни препарати на медна основа не ползва. За тайната на вкусния зеленчук (който ботаниката счита за плод – б.а.) казва, че и той като човека не обича жегата и е застрашен от болести. Все пак, ако искаме да се разминем без „лекарства“, трябва да вдигнем имунитета.
„При биопроизводството е необходима цялостна концепция от грижата за почвата до крайното растение. Почвата трябва да е добре обработена, богата на органични вещества. Аз ползвам тор от калифорнийски червей и всевъзможни видове компост. Добавям и различни видове бактерии и гъби. Интересно е, че нямам проблеми с големите икономически бичове за тази култура като алтернарията“, описва Жоро как се справя и без вредната химия.
Ракия
Хвали се, че с неговия домат се изпива голямо количество ракия, но сорта му не издава заради голямата конкуренция. „Той е розов, има фина и нежна консистенция, балансиран сладко-кисел вкус и много тънка ципа. Не е хибриден, поради което няма изравненост в плодовете, затова има големи аномалии. Така някой домат рекордьор може да удари 2 килограма, а друг да е под 50. В общия случай са между 300 и 600 грама“, разяснява производителят. Спасява се от жегите с по три литра студен сок, минали през хладилника. „Цял ден си ги пия – страхотна храна и енергия“, уверява маратонецът.
По думите му бабите са най-големите ползватели на азотни торове в държавата. Така че при дилемата да си купим доматки от случаен производител или от верига, спазваща все някакви норми, то отговорът съвсем не бил еднозначен.
