0

О ливия Хъси и Ленард Уайтинг, които цял свят знае като Ромео и Жулиета от едноименния филм на Франко Дзефирели, решиха отново да искат $500 млн. обезщетение за голите сцени в лентата.

Филмът излиза през 1968 г. и се превръща в хит, а днес се смята за най-добрата екранизация не само на „Ромео и Жулиета“, но въобще на каквото и да е било друго от творчеството на Шекспир. 

Порно

Хъси и Уайтинг обаче твърдят, че цял живот се чувствали потиснати от голата сцена, в която на нея се виждат гърдите, макар и за миг, а на него дупето. В последно време ги налегнала мисълта, че става въпрос за детска порнография и решили да съдят компанията „Парамаунт“ за душевната травма, която им причинила най-известната любовна сцена в киното. Съдийката от Върховния съд Алисън Макензи обаче се произнесе, че изобщо не става въпрос за детска порнография и искът е заведен твърде късно. Хъси и Уайтинг обаче сега са решили да се възползват от ново издание на шедьовъра на дигитален носител. По това време, когато са снимките, Оливия Хъси, която играе Жулиета, е на 15-годишна възраст, а Ленард Уайтинг е с няколко месеца по-голям и вече е бил навършил 16. Сега и двамата са на по 72. 

Съдийката Макензи определи, че въпросната сцена е защитена от Първата поправка на Конституцията на САЩ, като установява, че актьорите „не са представили никакви доказателства, че филмът може да се счита за достатъчно сексуално внушаващ, за да бъде окончателно обявен за незаконен“.

Адвокатът на актьорите Соломон Гресен шумно възрази на това решение и каза, че ще се борят до последно и възтържествуване на правдата.

Франко

Режисьорът Франко Дзефирели почина през 2019-а на 96-годишна възраст. Снима филма от юли до октомври 1967 г. Според актьорите той навремето им казал, че двамата ще носят бельо в телесен цвят за сцената в спалнята, която е в края на филма и е заснета в последните снимачни дни. Обаче по време на снимките Франко Дзефирели изведнъж казал на Хъси и Уайтинг, че ще носят само грима по телата си. Но ги уверил, че камерата ще бъде разположена по начин, който няма да покаже голотата им. Въпреки тези уверения те са заснети голи без тяхно знание, в нарушение на калифорнийските и федералните закони срещу непристойно поведение и експлоатация на деца, се твърди в иска. Ответниците отговорили, че филмът и сниман изцяло в Италия и не може да важи това за друга страна.

Според адвокатите на актьорите Дзефирели казал още, че двамата трябва да играят голи, за да не провалят снимките и да не навредят на кариерите си. Двамата твърдят, че се случило точно обратното и нито един от тях не е направил кариера, каквато предполага успехът на филма. Също смятат, че „измамата, сексуалното насилие и сексуалният тормоз, на които са били подложени, са им причинили емоционални щети и психически страдания в продължение на десетилетия“.

Слово

Съдийката обяснила още, че ищците са „чели избирателно“ закона и не са представили правни аргументи защо той трябва да се прилага за „предполагаеми произведения с художествени достойнства, като например наградения филм, за който става дума тук“. Тя цитира прецедент на апелативния съд, според който детската порнография е „особено отблъскваща“, но „не всички изображения на голи деца са порнографски“. Решението на съдия Макензи се основава на калифорнийски закон, който има за цел да защити свободата на словото на ответниците от потъпкване чрез съдебни искове и често е първата линия на защита при завеждане на съдебни дела. 

„Ромео и Жулиета“ получава четири номинации за награда „Оскар“ - в това число за филм и режисура, но печели за операторско майсторство на Паскуарино де Сантис и за костюми. Музиката на Нино Рота днес се дава за образец в жанра. Въпреки строгата цензура още навремето е решено, че голата сцена няма да бъде изрязана. В бившите социалистически страни, където е имало още по-силна цензура, тази сцена също не е рязана, така филмът е прожектиран и у нас.