0

О ливия Хъси и Ленард Уайтинг бяха тийнейджъри, когато участваха във версията на "Ромео и Жулиета" от 1968 г., режисирана от Франко Дзефирели.

Филмът беше хит и беше номиниран за четири награди "Оскар", но също така предизвика полемика около сцена в спалнята, която включваше изображения на задните части на Уайтинг и голите гърди на Хъси.

Вече на 70 години, Хъси и Уайтинг заведоха дело във Върховния съд на Санта Моника в петък, обвинявайки студиото Paramount в сексуална експлоатация и разпространение на голи изображения на подрастващи деца.

В иска се твърди, че Дзефирели, който почина през 2019 г., е уверил и двамата актьори, че във филма няма да има голота и че ще носят бельо в телесен цвят по време на сцената в спалнята.

Но в последните дни на снимките режисьорът ги е умолявал да се представят голи с грим за тяло, „или филмът ще се провали“.

Хъси била на 15 по това време, а Уайтинг бил 16.

Според жалбата Дзефирели им е показал къде ще бъде позиционирана камерата и ги е уверил, че във филма няма да се снима или пуска голотата.

В иска се твърди, че той ги излъгал и че Уайтинг и Хъси всъщност са заснети голи без тяхно знание.

„Това, което им беше казано, и това, което се случи, бяха две различни неща“, каза Тони Маринози, който е бизнес мениджър и на двамата актьори, пред Variety.

Според жалбата Хъси и Уайтинг са претърпели душевни страдания и емоционален стрес през 55-те години след излизането на филма, а също така са загубили възможности за работа.

Въпреки пробивните си изпълнения, Хъси и Уайтинг имаха много малко роли след „Ромео и Жулиета“.

Те търсят обезщетение за щети, „за които се смята, че са над 500 милиона долара“.

„Голи изображения на непълнолетни са незаконни и не трябва да се излагат“, каза адвокатът на актьорите Соломон Гресен в интервю.

„Това бяха много млади наивни деца през 60-те години, които не разбираха какво щеше да ги удари. Изведнъж те станаха известни на ниво, което никога не са очаквали, и в допълнение бяха насилвани по начин, с който не знаеха как да се справят", добави той.

В интервю за Variety през 2018 г. Хъси защити голата сцена.

„Никой на моята възраст не беше правил това преди“, каза тя, добавяйки, че Дзефирели го е заснел с вкус. „Беше необходимо за филма.“

В друго интервю от 2018 г. за Fox News тя каза, че сцената е „табу“ в Америка, но че голотата вече е често срещана в европейските филми по това време.

„Не беше толкова голяма работа“, каза тя. „И Леонард изобщо не беше срамежлив! По средата на снимките просто напълно забравих, че нямам дрехи.”