0

- Роси, наскоро се завърнахте от Виетнам. Разбрах, че сте имала много емоционални срещи с виетнамски почитатели. Разкажете за тях на нашите читатели.

- Не знам дали мога да опиша с думи обичта и уважението на моите виетнамски почитатели, с които ме посрещнаха във Виетнам. Още на летището бяха дошли с букети, с табели "Добре дошла", облечени в официалните си рокли Ао зай, сърдечни, искрени, неподправени. Самите срещи преминаха много емоционално, защото бяха подготвили специална програма за мен - пяха мои песни на чист български език, български народни песни, играхме български хора и заедно пяхме "Моя страна, моя България". Много от тях си бяха донесли първите ми плочи и картички от времето, в което са били в България, за автограф. Някои бяха пътували 700-800 км, за да се видят с мен. Не познавам хора от друга националност, които толкова много да обичат България. Дружеството за българо-виетнамска дружба е над 70 години и в него хората отбелязват всички български празници, облечени в български носии и с български песни, с такова уважение, все едно са истински българи.

- Колко града посетихте, какво любопитно ви се случи?

- Срещите с виетнамските ми почитатели бяха в Хошимин и Ханой, а през останалото време имах възможност да разгледам и Да Нанг и да видя уникалния Златен мост в местността Ба На Хилс - един истински архитектурен шедьовър, който прилича на златна нишка в ръцете на Бог. Град Хой Ан, в който вечер по реката може да се разходиш с лодка и да пуснеш светещи фенери по реката. Нин Бин, който е определян като рай във Виетнам с прекрасната си природа и многото си пагоди и огромни статуи на Буда. Направих и два круиза - един по река Сайгон, откъдето се виждат светлините и красотата на Хошимин през нощта, и един покрай многото острови в залива Халонг, който е обект на световното наследство на Юнеско и едно от 7-те природни чудеса на света. Сигурно ще пропусна много неща, но още съм под влияние на многото емоции и преживявания.

- С какво ви впечатли Виетнам, изненада ли ви с нещо?

- Азия като цяло е една друга вселена, която много искам да опозная. Виетнам е много красив и макар да успях да видя само много малка част от него, мисля, че по нищо не отстъпва на по-популярната дестинация Тайланд и като природа, и като забележителности. Така и не можах да свикна само с движението по пътищата - хиляди мотори и коли, които се появяват от всички посоки и имаш чувство, че си попаднал в някакъв организиран хаос. Беше ми доста трудно в началото да пресичам улиците и се чудех как виетнамците го правят спокойно и оцеляват...:))) А, и другото - непрекъснато снимат с телефоните, предават на живо, дори и разговорите им не са обикновени, а видеоразговори и докато аз реша да пусна някаква публикация, те вече са залели целия Фейсбук. :))) Но сега поне имам много снимки и видеа от всички събития за спомен.

- С какви чувства си тръгнахте от Виетнам и искате ли отново да посетите тази страна?

- Тръгнах си с пълно сърце, с много нови приятели и преживявания. Във Виетнам ме очакват отново на концертно турне, което вероятно ще направя догодина, макар че те искаха да е по-скоро. Показаха ми и някои от концертните зали, в които ще пея - невероятно красиви, оборудвани с най-модерната техника и осветление. Вярвам, че както те ме посрещнаха с моята песен "Любов завинаги" и плочите, които пазят близо 40 години, така и за мен Виетнам ще остане завинаги в сърцето ми като скъп подарък за моя юбилей тази година!

*Любимката на няколко поколения Роси Кирилова се завърна от близо едномесечно пътешествие във Виетнам. В далечната азиатска страна тя отиде по покана на свои почитатели виетнамци, които са били студенти в България през 80-те и познават отлично творчеството на звездата. Веднага след кацането си у нас певицата разказа за екзотичната разходка първо пред „Телеграф“.