0

Н овата постановка „Хага“, която ще бъде премиерно поставена на 19 и 20 септември в Народен театър „Иван Вазов“, е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната в Украйна. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

Сюжет

Пиесата „Хага“, която е на украинската авторка Саша Денисова, е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическата реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. През този своеобразен лабиринт режисьорът Галин Стоев превежда зрителите, за да им даде възможността да изследват границите на собственото си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен.

Каст

В спектакъла участие ще вземат едни от най- обичаните имена от трупата на Народния. Сред тях са Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов и др. Специално за постановката и за факта, че ще работи с Галин Стоев, София Бобчева прекрати своето майчинство и ще я видим отново на сцената на театъра още на 19 септември в „Хага“.