0

У ниформа с отличителните знаци на училището за магьосници "Хогуортс", носена от актьора Даниъл Радклиф на снимачната площадка на филма "Хари Потър и стаята на тайните" (2002 г.), беше продадена за 100 000 щатски долара на търг, въпреки че е изцапана с кал, съобщи в. "Дейли мейл".

Наддаването бе организирано от "Пропстор" в Калифорния. Костюмът на Хари Потър е един от над 500-те емблематични реквизити от филмови и телевизионни, които бяха продадени. 

Предложеният на търга комплект включва тъмносива пелерина с отличителните знаци на училището за магьосници на Грифиндор, бяла памучна риза, тъмни панталони, сив вълнен пуловер с V-образно деколте, черни обувки и кръгли очила, превърнали се в "запазена марка" на Хари Потър.

На някои места наметалото, пуловерът и панталоните са умишлено изцапани с кал, а яката и маншетите на ризата - намазани с изкуствена кръв, за да се създаде правдоподобен образ. Въпреки това униформата е продаден за много повече от първоначалната цена от 75 хил. щатски долара, предаде БТА.

Британската писателка Джоан К. Роулинг публикува седемте книги от поредицата за приключенията на магьосника Хари Потър между 1997 и 2007 г. Книгите, които са публикувани на повече от 80 езика, са издадени в над 500 милиона екземпляра и са филмирани.