0

Т рудни времена настъпиха за Меган Маркъл, която този път се сблъска с критиките на тези, които в миналото я подкрепяха и защитаваха от недоброжелатели. Сега капризната херцогиня е подложена на кръстосан огън от страна на феминистки пет години след встъпването й в брак с британския принц Хари.

Новите критики към бившата актриса от „Костюмари“ идва на фона на скандала, който предизвикан от изпълнителния директор на Spotify, който нарече нея и съпругът й „шибани измамници“.

Недоволство се надигна срещу двойката, след публикуването на книгата на Хари „Резервният“ и документалната поредица, която те заснеха за Netflix. В статия за Politico журналистката Джоана Вайс поставя под съмнение автентичността на изложението от херцозите на Съсекс твърдения и по-конкретно заявлението на Меган, че не е знаела нищо за принца преди да го срещне – кой е той, кое е неговото семейство и коя е неговата майка Даяна. Това обявява самата Меган в документалната поредица, продуцирана от кралската двойка в изгнание.

„Естествената ми симпатия към двойката започна да се превръща в раздразнение и осъзнах, че егото има своите граници", пише репортерката, като отбелязва, че е стигнала до това заключение на петия част от сапунката на херцозите, излъчена в онлайн платформата.

Според Вайс подобни нарцистични изявления не правят Меган по-различна от някои добре познати фигури като Илон Мъск, Кание Уест и Доналд Тръмп, който явно са влюбени в себе си. Тя е на мнение, че Меган, както останалите споменати, използва „вниманието към себе във валута, а егото си като гориво“. Затова и двамата постигнали това, което заслужават – обществото се уморило от техните глупости.

Тезата на Вайс много напомня на тази на австралийската писателка феминистка Жермейн Гриър, известна с есето си „Жената евнух“, която изрази съмнения, че Меган се преструва на влюбена в Хари в интервю за американската телевизия CBS. Гриър също критикува мелодраматичното актьорство на Меган в сериала на Netflix и подчертава, че то и е донесло известна полза, но е довело и до това тя да бъде оприличена на „манипулативна златотърсачака“.

Изненадващо е и мнението на някои чернокожи анализатори като Алиша Монтгомъри, която също се обяви срещу херцогинята. Монгомъри не крие разочарованието си по отношение на този „приказен брак“, като описва Маркъл като умерено известна самонадеяна милионерка, която „прекарва свободното си време, пътувайки по света, облечена в модерни дрехи и периодично вършейки добри дела“.

Алиша Монтгомъри е особено раздразнена от „откритието“ на Меган Маркъл, че в британския кралски двор има расисти. „Въпреки че съм в екипа на Меган, е болезнено, неприятно и малко дразнещо да я видя кака тя „открива" нещо, което всички знаем, че винаги е съществувало“, заявява тя и добавя: „Трябваше да почерпи вдъхновение от семейство Обама, които се бореха срещу расистките атаки и работеха да променят институционално всичко това“. В интерес на истината Меган започна да прави точно това, като добави госпел песни за брачната си церемония, но след това избра да избяга и да се самосъжалява.

От 6 май 2018 г. до края на юли 2023 г. - пет години след пищната кралска сватба между британския принц и обикновеното момиче – актриса с афроамериканска майка – никой вече не вярва в щастливия край на приказката.