0

С атиричен театър „Алеко Константинов“ за пореден път показа любовта и уважението си към големите български артисти, които вече не са сред нас, и поставиха техни вещи в специални витрини. Сред тях се намират чантичката на Стоянка Мутафова, наметалото на Татяна Лолова, както и огърлицата на Пепа Николова. 

Почит

„В четвъртък поставихме тези витрини. Идеята е от доста дълго време, преди година го обсъждахме, а сега успяхме да реализираме замисленото. Витрините вече са факт и те са разположени от двете страни на голямата зала, където влизат хората. Там ще има части от дрехи и реквизит от емблематични роли на всички основатели и вдъхновители на Сатирата, които вече не са сред нас“, разказа пред „Телеграф“ директорът на Сатирата Калин Сърменов и добави: „Това е част от идеята да запазим паметта. Даже сега ще сложим и QR код на табелките, както сложихме и на столовете с имена в залата и така ще имат възможност хората да се запознаят с това, което са правили през творческия си път великите имена на театъра“.

Памет

Сърменов е изключително деен и в развитието на идеята да се пази паметта на починалите, тъй като за него народ, който не помни и пази миналото, няма как да има бъдеще.  


В голямата зала на Сатирата от няколко години има табелки с имена на големите театрали, като всеки зрител и ценител на изкуството може да седне в креслото на Стоянка Мутафова или Татяна Лолова и по този начин с QR код да се потопи в част от творчеството им.