0

А мериканският актьор Едуард Нортън откри, че истинската Покахонтас, романтизираната и митологизирана индианка от 17-ти век, която била дъщеря на индиански вожд, е неговата 12-та прабаба.

Актьорът научи за семейната си връзка по време на епизод от предаването за генеалогична история на PBS „Finding Your Roots“.

Историкът и водещ Хенри Луис Гейтс-младши потвърди, че това е факт, като каза на Нортън: „Вие имате пряка връзка с вашата 12-ти прабаба Покахонтас".

Индианката била омъжена за заселник във Вирджиния на име Джон Ролф. Според Гейтс двамата се венчали на 5 април 1614 г. в Джеймстаун, Вирджиния. Той добави, че документи разкриват, че Покахонтас е починала три години по-късно в Грейвсенд, Англия, докато Ролф е умрял около март 1622 г.

„Това те кара да се замислиш колко малък си в сравнение с човешката история“, отбеляза Нортън след разкритието.

Покахонтас приветства английски заселници в днешните Щати в началото на 17 век. Легендата гласи, че тя е спасила живота на капитан Джон Смит, спирайки екзекуцията му, като полага главата си върху неговата.

Шоуто, което проследява историята на предците на известни личности, също така разкри, че третият прадядо на Нортън, Джон Уинстед, е притежавал семейство роби, включително 55-годишен мъж, 37-годишна жена и пет млади момичета на възраст 4, 6, 8, 9 и 10.

53-годишният Нортън, който каза, че е проучил потеклото си преди появата си в предаването заяви, че тази част от историята му не му харесва.

Запитан какво за него е да научи, че негов роднина е бил робовладелец, актьорът каза: „Краткият отговор е, че тези неща са неудобни. И трябва да се чувстваме неудобно от тях. Това може да не се отнася за нас конкретно, но е нещо, от което трябва да се срамуваме, защото е част от историята на страната ни и трябва да се борим срещу него".