0

Е сента определено е сезон на премиерите в родните театри. А ето и тези, на които си струва да се обърне по-специално внимание, защото има какво да научим и емоция, която да почувстваме, гледайки ги. Само преди два дни за пръв път бе представена постановката „Дишай“ от Дънкан Макмила. В главните роли в представлението ще видим Елена Телбис и Бойко Кръстанов, които ще ни направят свидетели на един искрен и емоционален разговор.

Въпроси

Премиерата на "Дишай" е факт благодарение на преводача Радослав Петкашев, режисьора Марий Росен, костюмографа Ванина Цандева. В спектакъла се пораждат съмнения, задават се въпроси. Ако не раждаме само спасители, защо да искаме да продължим Човешкия род? Или е просто инстинкт, по-силен от нас, с който не спираме да се борим? "Дишай" е като един последен разговор, който ни е останал. Разговор, който започва с "бебе" и завършва с "обичам те".

В началото на месеца с премиера ни зарадва и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакълът носи името „Една задръстена звезда", а режисьор е директорът на театъра актьорът Калин Сърменов.


Актьорите Александра Сърчаджиева, Борислав Захариев, Елена Атанасова, Петър Калчев, Полин Лалова и студенти от театралния колеж „Любен Гройс“ ще представят за първи път пред публиката на голямата сцена постановката „Една задръстена звезда“. Директорът на театъра Калин Сърменов, който освен режисьор на спектакъла е написал и стиховете, казва, че автори на пиесата са Слав Танев и Боряна Иванова. „Егоизмът не е плод на нашето време. Това е част от човешката същност. Част от нашето несъвършенство и част от стремежа ни да го разберем. Неразбирането ни кара да оправдаваме всичко, за да можем да продължим напред и да избегнем самотата. Човек не си дава сметка, че е самотен заради собствения си егоизъм и не разбира колко малко е необходимо да промени, да се откаже, да приеме, да преструктурира, за да бъде щастлив“, заявява Калин Сърменов и допълва: “И, разбира се, вината никога не е в нас. Тя е там някъде, забулена в оправдания, в изисквания и претенции. Всичко това обаче не значи, че трябва да се предаваме и да не се борим със себе си. Една изключителна ситуация в един обикновен ден. И тогава идва ред на едно от най-великите качества на човека – възможността да се надсмее над себе си дори тогава, когато говорим за неща, кодирани в същността му, като егоизма“.

Гениално

Един различен и гениален спектакъл на словенския режисьор Йерней Лоренци държи публиката без дъх близо 3 часа с 15 минутен антракт. Ако има дума, с която да се определи видяното на сцената, то е само една - невиждано досега в родния театър. Брилянтният актьорски каст през цялото време стои на сцената на малки столчета и всичко по декора организират сами. Една лаборатория за актьори, и то най-добри. От хартиено тиксо, през месо и мляна кайма, та до пиано и виолончело ползват актьорите, за да изразят по най- емоционалния начин историята на Орфей. Първите тръпки по тялото зрителят усеща още със започване на ролята на Дарин Ангелов. Брилянтна игра, а после усмивките, тъгата и емоциите вземат връх при всеки разказ на актьорите. Непоклатим Деян Донков в ролята на Орфей показа как може да се изрази всяко чувство само без думи, защото единствената дума, която произнася, е името на любимата му Евридика, в образа на която се превъплъщава Василена Винченцо. На сцената виждаме още Владо Пенев, Жорета Николова, Радена Вълканова и др. В основата на спектакъла лежи древният мит за Орфей и Евридика, естествено пресъздаден и пресътворен чрез чувствителността и рефлексията на съвременния човек, изправен пред няколко екзистенциални проблема: войната като постоянно състояние на човечеството, мобилизиращо, но и размиващо креативната му енергия; забравата и (само)заблудите, на които се поддаваме доброволно, бягайки от истината; самотата на твореца като негова търсена и отстоявана привилегия; силата на любовта в метафизичните и мистичните й измерения.

Малък градски театър „Зад канала“ пък представи „Капан за самотен мъж“ от Роберт Тома, с участието на Христо Пъдев. Владимир Димитров, Стоян Младенов, Луиза Григорова – Макариев, Емил Котев и Жени Александрова – Лечева. Режисьор е Йосиф Сърчаджиев, музиката е дело на Иван Лечев, а сценография и костюми - Петя Стойкова. Романтична вила в живописно френско селце е идеалното място за меден месец. Но булката изчезва и полицията е безсилна да я открие, а младоженецът Даниел дави мъката си в алкохол и трепетно очаква вест от любимата. Властите, църквата, познати и непознати – всички са намесени в решаването на проблема... Загадката неусетно се превръща в трилър. Виртуозен диалог в криминалния жанр, страхотно чувство за хумор, напрежение, изненадващи обрати и абсолютно неочакван финал.

Започнаха репетициите на Влюбения Шекспир

Стартираха репетициите на най-новото заглавие в репертоара на Сатирата - "Влюбеният Шекспир" от Лий Хол! Постановка - Андрей Аврамов, сценограф – Теодора Лазарова, песни – Любомир Денев. С участието на цяло съзвездие от актьорски имена: Александър Григоров, Асен Мутафчиев, Божидар Мицев, Борислав Захариев, Боян Арсов, Васил Грънчаров, Деница Даринова, Елена Атанасова, Иван Панев, Ирина Първанова, Кирил Бояджиев, Константин Икономов, Красимир Куцупаров, Маргарита Хлебарова, Мартин Желанков, Михаил Рядков, Петър Калчев, Рада Кайрякова, Светлозар Начев, Симеон Гълъбов, Сотир Мелев, Стела Ганчева, Теодор Елмазов и Явор Борисов. „Андрей Аврамов започна „Влюбеният Шекспир“. В него участва целият състав. Едно представление, за което само тон и 200 е желязото, което сме купили. Инвестицията е много голяма и се надявам да предизвика ефекта „уау“, сподели пред „Телеграф“ Калин Сърменов.