0

Б ългарки направо обраха най-престижните награди в света на цирковото изкуство и спечелиха две от общо три награди „Златен клоун“ на приключилия в Монте Карло международен фестивал.

„Представете си в една олимпиада да има само три златни медала, независимо дали става въпрос за плуване, лека атлетика и въобще за всички видове спорт. Тук е точно така. Две от тези награди са български“, заяви с вещина пред „Телеграф“ Драгомир Драганов. И допълни, че досега България има само един златен клоун през 1980 г. за акробатична трупа „Първанови“. Има и 9 приза „Сребърен клоун“, като последният е от преди 17 години за превърналия се в легенда Енчо Керязов. Драго сподели, че всяка една от тези награди е повод за изключителна гордост за страната ни.

Италия

Призовете „Златен клоун“ бяха спечелени от „Сестри Колеви“ и от Цветомира Кирова-Ерани, които творят успешно и за италианския цирк. „Този успех е празник за почитателите на цирковото изкуство в Италия и България. И трите момичета директно са свързани с двете ни страни. Да подчертаем, че бащата на сестри Колеви е българин, постигнал е изключителна популярност в Италия, където намира любовта и му се раждат двете му прекрасни дъщери Мишел и Никол. А съпругът на Цветомира е прочут италиански артист. И неговото вдъхновение е да създаде нова версия с трите дресирани слона и да покаже новото лице на цирка, където хора и животни си общуват като приятели, без животните да са принудени да изпълняват неща извън тяхната природа“, поясни Драгомир Драганов. И добави: „Ние трябва да сме горди от българския принос от тези победи. Цветомира е 100% българка, сестри Колеви са наполовина. Прекрасните родители на Цвети познавам от първите си стъпки в цирка. Това е победа за България. Момичетата Колеви се отнасят с изключително уважение към своя баща, майка им е италианка. Те много държат на своите български корени. За мен е невероятна гордост!“

Слон

Сестри Колеви след наградата в Монте Карло веднага се прибрали в Лас Вегас, където са част от програмата на „Сирк дю Солей“. „Много се надявам сега ръководството но „Сирк дю Солей да ги пусне от Лас Вегас за няколко дни на 1 юни за „Нощ на звездите“. Жалко, че слоновете няма да можем да ги видим, защото в България няма да ги пуснат“, добави с надежда Драго Драганов. Той поясни, че в част от страните на Европа са забранени животните в цирка, но не и във водещите Германия, Франция, Италия и др. „У нас са забранени, но това е друг разговор“, отсече Драганов пред „Телеграф“.