0

И зкуственият интелект е чудесен инструмент и когато с него общува интелигентен човек, той също е много интелигентен.

Така изпълнителният директор на дигиталната медийна и технологична компания Нет Инфо, част от Нова Броудкастинг Груп, Алексдандър Варов с чувство за хумор, визирайки ChatGPT, описа зависимостта на изкуствения интелект от потребителя, който го ползва и му поставя задачи. Варов изнесе лекция на Future Forum (Форум на бъдещето), който се проведе в София в рамките на изданието на Webit в България – световен формат, фокусиран изцяло върху иновациите и технологичните тенденции на бъдещето.

В продължение на два дни на форума лектори от цял свят и публика търсиха отговори на въпросите как технологиите да бъдат осмислени и опитомени, а човечеството да се научи да живее безболезнено с тях, докато създаваме съдържание в новата реалност.

Опора

Прагматизъм, вдъхновение и вяра са опората на постмодерния човек, който вече не живее в епохата на твърдостта и стабилността, а в т. нар. “епоха на течностите“, където нищо не остава същото, каза Варов, цитирайки големия социолог Зигмунт Бауман. Лекцията на Варов бе посветена на бъдещето на съвременните професионалисти, изправени пред предизвикателствата на бурно развиващите се технологии. Според него един от начините те да се адаптират най-ефективно е излизането от калъпите на “силозираното” екипно мислене, което пречи на ефективна работа във всяка сфера.

Принципи

Той подчерта значението на принципите „Agile“, които наблягат на адаптивността и обмена в един колектив вместо строгото спазване на субординация, както и бързата и гъвкава реакция на промяната в обстоятелствата вместо придържането към един вече утвърден план. Същевременно според Варов обаче в свят на пост истини, когато вече всеки има своята истина, мъдрият предприемач не обръща гръб на данните и анализа им, за да има сигурна опора за решенията си. „Мечтаехме за машините, които да могат да изпълняват всички наши желания. Ето, сега живеем във времето, когато това се случи. Затова винаги цитирам Мери Попинс - внимавай какво си пожелаваш, защото то ще се сбъдне“, отвърна той на въпрос от публиката относно страха и готовността на човечеството да бъде в крак с технологиите, които създава.