0

А нджелина Джоли, която стартира модната си марка Atelier Jolie миналата пролет, направи своя дебют като моден дизайнер на 96-ата церемония по връчване на наградите "Оскар".

Актрисата създаде първата си рокля за американската журналистка и писателка Сулейка Джауад, която се появи в нея на червения килим.

Джоли е вдъхновена от писателката, активистка за човешки права и авторка на рубриката "Life Interrupted" на The New York Times Сулейка Джауад, която е и съпруга на петкратния носител на Грами Джон Батист и два пъти е преживявала битката с левкемията.

Анджелина ѝ предлага възможността да бъде първата, която ще носи оригинално произведение на Джоли.

Тя създава за Джауад рокля от плисиран плат в сив нюанс, на чийто подгъв е изобразен портрет на съпруга на Сулейка, който дирижира първата си симфония. Илюстрацията е създадена от художника Чаз Гест.

"Това беше първият ѝ опит в изработването на авторска рокля за червения килим и тя покани прекрасния художник Чаз Геста да нарисува симфония на гърба на роклята", разказа Джауад пред репортери.

Джоли обясни пред списание Vogue решението си да създаде първата си рокля за писателката. "Дълбоко се възхищавам на Сулейка и на начина, по който тя живее живота си - как посреща предизвикателствата със сила и грация", каза актрисата, цитирана от БГНЕС.

"Тя е блестяща творческа сила, която е вдъхновение за всички, които я познават. Бих я облякла за всякакви поводи: не става въпрос за роклята, а за това, че всяка дреха е продължение на човека".