0

Н осителката на „Оскар” Пенелопе Крус призна в интервю пред Elle, че страда от тежка форма на амаксофобия. Тя се характеризира със страх от шофиране. 

Страхове

Крус получила своето увреждане още когато била дете. „Всичко се случи, когато бях на осем или девет години. Една кола блъсна сестра ми точно пред мен, а шофьорът дори не спря. Всичко стана за секунди. Имах чувството, че времето е спряло. Закарахме я в болница и си спомням, че не можех да спра да повтарям: Блъснаха я, кола блъсна сестра ми”, спомня си актрисата.

От този момент нататък се отключват пристъпи на панически атаки. Крус никога не изкарва книжка и никога не е шофирала. „Всеки път, когато трябва да се кача в автомобил, усещам как паниката ме обхваща”. Крус по възможност си спестява пътуването с автомобил, а ако се наложи, никога не сяда на предна седалка.

Паника

Психологът Игнасио Калво признава пред Marca, че актрисата и до ден днешен ходи на терапия. В развитите страни между 25 и 33 процента от шофьорите могат да получат панически пристъпи, ако трябва да управляват автомобил. Макар в повечето случаи страдащите от тази фобия да са жени, се срещат и много мъже, които не смеят да седнат зад волана. Амаксофобията се случва преди и по време на шофиране, но не става дума само за страха, причинен от съмнение в себе си, но и за този, предизвикан от останалите участници в движението.

Симптомите могат да бъдат емоционални и поведенчески, като например: прекомерно изпотяване, затруднено дишане, болка в гърдите, ускорен пулс.