0

Н ещо шокиращо и немислимо се случи в арабския свят. Шейха Махра напусна съпруга си Шейх Мана бин Мохамед Ал Мактум пред очите на всички. С публикация в социалната мрежа тя го заряза брутално, без никакви обяснения.

Единствената причина, която посочва в поста, са постоянните му ангажименти с други компании, това може да означава и мъжки, и дамски такива.

Махра написа два-три реда, обръщайки се към мъжа си:

„Скъпи съпруже, тъй като си зает с компанията на други хора, ето как обявявам нашия развод .

Развеждам се с теб! Развеждам се с теб! Развеждам се с теб!

Грижи се за себе си,

Твоята бивша жена “

Само по себе си този бунтарски акт е нещо необкновено за арабския свят, независимо дали става дума да изневярата на съпруга.

Не е оставила нито една снимка от сватбата им, нито от общия им живот.

На всичкото отгоре наскоро тя роди и дъщеричката им, която сега не е ясно при кого ще остане.

 

Най-вероятно при майка си, като се има предвид не само, че така е традицията по принципа, но и като се има предвид кой е баща ѝ. Едва ли ще оставят малката принцеса в семейството на бащата, колкото и силен да е патриархатът в тази държава.

Впечатляващо е, че в коментарите си под нейното авангардно съобщение за развод, хората не я нападат, напротив – всички поздравяват Шейха Махра за смелостта ѝ, наричат я „желязна жена“ и се възхищават на куража ѝ да се разбунтува в един силно консервативен мюсюлмански свят.

Коя е Шейха Махра

Нейно Височество Шейха Махра бинт Мохамед бин Рашид Ал Мактум е член на кралското семейство на Дубай.

Махра наполовина гъркиня, наполовина дубайка. Майка ѝ Зоуи Григоракос е от Гърция, а баща ѝ е шейх Мохамед бин Раид Ал Мактум - вицепрезидент и министър-председател на Обединените арабски емирства и владетел на Дубай.

 

 

Махра е обичана обществена фигура и модел за подражание. Прочута е със своята благотворителна дейност, с уменията си по конна езда и страстта си към фотографията.

 

Основното си образование дъщерята на шейха получава в частна училище в Дубай. След това продължава обучението си във Великобритания и има диплома по международни отношения.

Освен това има и висше образование от правителствената администрация на Мохамед бин Рашид.



Един от основните приоритети на Шейха Махра е да подкрепя и популяризира достъпа до образование за децата в Близкия изток.

 

 

Тя е прочута със състраданието си към болни деца и отделя много от времето си, за да бъде с тях.

 

 

Като истинска принцеса тя е майстор в конната езда, обожава конете и кучетата и обича да се грижи за бездомни животни.

През лятото на 2023 г. Нейно Височество се омъжи за Шейх Мана бин Мохамед Ал Мактум на грандиозно празненство. Година по-късно се ражда дъщеря им.