1

К ейт Мидълтън е далечна роднина на съпруга си принц Уилям, съобщи Daily Mail.

Преди време стана известно, че предците на принцесата на Уелс са работили във въглищни мини в северна Англия. Тези мини са били управлявани от фамилията Боус-Лайън, към която принадлежи покойната кралица майка Елизабет Боуз-Лайън (1900-2002 г.), съпруга на Джордж IV. Оказа се, че съпругата на принц Уилям също произхожда от това семейство, но се оказа, че е потомка на по-малко щастлив клон, чиито членовете с течение на времето се превърнали в миньори.

Така Кейт Мидълтън и кралицата майка могат да се нарекат роднини, което означава, че кръвните връзки я свързват със сина на британския крал Чарлз III. Земевладелецът от 16-ти век сър Уилям Блекистън е бил собственик на голямото имение Гибсайд, което Уилям Търнър някога е изобразил в една от своите картини. Най-големият му син Ралф наследи имението, а най-малкият Никълъс получи няколко въглищни мини. Впоследствие една от внучките на Ралф става една от най-богатите жени в кралството, а потомците на Никълъс, който е живял през 17 век в лукс, обедняват с течение на времето и след това напълно губят статута си, след като един от неговите пра-правнуци не може да остави мъжки наследник.

Кейт Мидълтън е от рода на Никълъс, а кралицата майка, като потомка на сър Ралф, е родена в едно от най-богатите семейства във Великобритания. По-рано беше съобщено, че след коронацията на баща си принц Уилям започна да мисли за бъдещата си коронация и как може да я направи по-актуална. Наследникът на британския престол планира нещо по-модерно и семпло в сравнение с коронацията на Чарлз III, която се състоя на 6 май 2023 г.

В Обединеното кралство пък се питат ще бъде ли анулиран бракът на престолонаследника с Кейт, след като се оказа, че са роднини.