0

П о план третата част на фантастичната сага „Аватар” трябва да се появи в кината на 19 декември 2025 г. Режисьорът Джеймс Камерън съобщи, че неговата работа на практика е приключила и трябва да се довършат само няколко малки корекции в монтажа.

График

Първоначално продуцентите замисляха премиерата на третата част на филма да бъде на 20 декември 2024 г. „Последваха забавяния, свързани с възстановяването от пандемията от коронавирус, които бяха последвани от стачки на сценаристи и актьори. Самият Камерън заяви, че технологиите още не са развити до ниво, за да се реализират плановете му. В крайна сметка продуцентите са договорили компромиси с режисьора, за да може монтажът да бъде приключен. Самият филм, чието действие започва там, където завършва „Природата на водата”, ще бъде засекретен при драконовски мерки за сигурност.

Финал

„На практика сме готови. От технологична гледна точка получихме всичко, от което имахме нужда, но не забравяйте, че трябваше да се съобразяваме не само с технологиите, а да се съобразим с актьорите и монтажистите”, заяви Камерън. Според него е останало да бъде заснето под две на сто от съдържанието. Това били отделни екшън сцени, които трябва да бъдат заснети. Най-крайният срок да се сложи точка на „Аватар 3” е през юни тази година, след което готовият материал влиза във фризера и ще остане там до края на идната година.

Междувременно Камерън заяви, че няма да си губи времето и е започнал снимките на „Аватар 4”. Според неговите думи една четвърт от съдържанието вече е заснето. По първоначални планове четвъртата част на фантастичната сага трябва да излезе на голям екран на 21 декември 2029 г.

Първата част, която излезе през 2009 г., вече е донесла на създателите си 2,9 млрд. долара приходи от продажба на билети, което го прави най-касовия филм в историята на киното. До този момент втората част е спечелила 2,32 млрд. долара.